Тя ли е новата Шарапова? Бъдещото голямо име на руския тенис тръгва от Бургас

Тя ли е новата Шарапова? Бъдещото голямо име на руския тенис тръгва от Бургас - E-Burgas.com

В бургаския тенис клуб „Авеню" създават новото голямо име на руския тенис. Тя се казва Наира Геворкян и е само на 13 години. Родена е на 17 март 2006 година, но вече всички тенис специалисти гледат на нея като на една от големите надежди на световния тенис при жените. Едни я наричат новата Шарапова заради дългата й плитка и народността. Други й казват, че е новата руска машина заради големите успехи, които вече има при по-големите.

Историята на Наира започва, когато е само на 4 годинки. Тогава скромното малко момиченце е хванало ракета за първи път. Днес обаче влиза с гръм и трясък в ранглистата на ТенисЕвропа. От 1 януари 2020 година вече ще е в ТОП 10, а това ще я направи първа ракета на Русия, както и ще бъде №1 в класирането на Руската федерация. Сред най-големите й успехи са Elia cup в София – от втора категория на ТенисЕвропа, както и попадането й в националния отбор на Русия.

В залата, в която тренира в Бургас, наскоро печели престижин турнир до 16 години от ТенисЕвропа, а е само на 13 години.

Наира е изцяло продукт на бургаския тенис клуб „Авеню", който е ковачница за шампиони. Много родни национали при юношите и девойките също са избрали да тренират целенасочено тук заради отличните условия за подготовка и професионалното отношение на ръководството и треньорите.    

Наира е родена в руския град Краснодар. Днес с родителите си Роберт Геворкян и Алла Иванова живее в спортната база на „Авеню", като изцяло е отдадена на тениса. Родителите на шампионката имат собствен бизнес в Русия, както и още две дъщери, които са на 29 и 23 години. В семейството няма други спортисти или тенисисти. Избрали този спорт, тъй като Наира е била малко пълно детенце. До тях е имало тенис кортовете, а това е била отлична възможност, за да свали някое друго килце. Още след първите си тренировки тя се откроила от другите деца. Подходила е сериозно към първите тренировки и днес целеустремено голямата красавица поглежда към първото място в световната ранглиста.
В тенис клуб „Авеню" тренира по 5 часа дневно (четири часа тренировки и един ОФП) под ръководството на на Стефан Пантов и Пресиян Коев.
„Наира е скромно и добро момиче, излючително отдадена в тренировъчния процес. Към нея подхождам твърдо и изисквам много от нея, тъй като самата тя изисква много от себе си. За голяма моя радост тя е едно от децата, които остават след тренировка, дори и сама, за да подобри своя сервиз", споделя треньорът й Стефан Пантов.

На 25 декември Наира заминава за Москва. Тя вече е във въртележката на професионалните тенисисти, за които няма празници – тренировки – турнири – тренировки – турнири. Тя ще участва в Christmas Cup в Москва, който е от супер висока категория, един от най-престижните турнири, както и в Кремлин къп – 1 категория, в Рязан – 1 категория и топ турнира Малките асове във Франция – 1 супер категория.

В същото време голямата шампионка съчетава успешно тениса с училището. Тя учи онлайн в училище в Москва. В седми клас е, а сред любимите й предмети са география, информатика и обществознание.
Наира Геворкян е влюбена в Бургас и отдадена на своя клуб „Авеню".  Харесва й морето, морската градина, спокойствието, пясъчните фигури.

В началото са пристигнали в Слънчев бряг. Когато е била на 6 години е попаднала на майката на собственика на „Авеню" (тя има туристическа компания) Росен Марков, а после са разбрали, че има и тенис център. Дошли са да опитат в Академията на „Авеню" и им е харесало. И така всичко започнало ден след ден да се променя. До днес, когато Наира печели трофей след трофей. Девойката расте и напредва, а с нея и малките зелени дръвчета и туи пред тенис клуба, които са станали големи и продължават да растат нагоре.

„Когато не играя тенис обичам да се забавлявам с приятели. Обичам да рисувам, както и да се разхождам в морската градина в Бургас и по плажа. Спазвам хранителен режим, но обичам много суши и черен шоколад, признава Наира. Тя иска да бъде най-добрата в света при жените, но първата й цел е №1 при девойките в ТенисЕвропа, която вече е само на няколко стъпала от нея.

Коментари

Още от последните новини