Туризмът не отстъпва, иска от Бойко Борисов намаляване на ДДС-то с 5%

Туризмът не отстъпва, иска от Бойко Борисов намаляване на ДДС-то с 5%  - E-Burgas.com

Правителството ще обяви утре с кои предложения на брашна е съгласно

Ресторантьори и хотелиери отново поискаха намаляване на ДДС-то за тях с 5% от 1 юли , както и отпадане на рестрикцията да нямаш данъчни задължения за кандидатстване по програмата 60/40. Това стана на среща тази сутрин при премиера Борисов, съобщава БНТ.

Окончателни решения за рестораньорите и хотелиерите ще се вземат утре в 09:00 ч. отново на среща при министър-председателя. Тогава ще стане ясно с кои от предложенията на бранша се съгласява правителството.

Председателят на сдруженията на заведенията в България- Емил Коларов е категоричен, че най-големия проблем в бранша продължава да бъде ставката на ДДС-то. По думите му, ако и за заведенията няма диференцирана ставка, те няма да може да излязат от кризата, защото в момента заради мерките печалбите са минимални.

Най-голямото им притеснения сега е, че ако броят на заразените с коронавирус се покачи - заведенията отново ще трябва да затворят, а собствениците вече са инвестирали средства в отварянето им.

Най-големи неясноти в има по отношение на туристическия сезон, защото в момента всички европейски държави решават именно въпросите, свързани с туристически пътувания между държавите. На среща с всички хотелиерски и ресторантьорски асоциации днес по обяд се обсъдиха възможностите за отваряне на хотелите у нас.

От хотелиерския бранш се притесняват , че в момента банките не отпускат кредите за бизнеса им, защото го намират за неблагонадежден в момента. А така много от хотелите не могат да си набавят необходимия капитал за отварянето.

Коментари

Още от последните новини