Турция обвини Михаил Цонков в убийство, засега не иска екстрадация

Турция обвини Михаил Цонков в убийство, засега не иска екстрадация  - E-Burgas.com

Бившият граничен полицай и тримата му колеги получиха обвиненията си, ще дават обяснение на 14 април

Турция не иска екстрадиране, нито е насрочила съдебно заседание срещу Михаил Цонков. Това заяви районният съдия Георги Иванов по време на днешното връчване на обвинителните актове на Цонков и неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. 

Съдия Иванов обясни още, че турската страна настоява само да бъдат връчени обвинителните актове и да бъде дадено обяснение от обвиняемиете за инцидента от 2008 година. От обвинението става ясно още, че в Турция приемат, че инцидента действително в наши териториални води, но плавателният съд е турски и под техен флаг, затова случаят е в тяхна компетенция. 

Цонков е обвинен в умишлено убийство на турския рибар, а останалите трима в непредумишлено убийство.

Адвокатът на Цонков Росен Кожухаров заяви, че се нуждае от време за да се запознае с обвинителния акт, a съдът му отпусна такова до 14 април. На тази дата граничарите ще дадат обяснение за случилото се

"Очаквам държавата да ме подкрепи и компетентните власти да изразят своето становище и да ни подкрепят, така както ние защитихме защитихме държавата. Имам доверие в правосъдието, което е решило делото в наша полза." заяви Михаил Цонков в съда. 

 

Видео
Коментари

Още от последните новини