Тракийските гробници в Странджа-застрашени!

Тракийските гробници в Странджа-застрашени! - E-Burgas.com
Снимка BgNatureTrip

В горите на най-големия природен парк в България - "Странджа" има множество археологически обекти, голяма част от които са ограбени. Някои - още в древността, а други от наши съвременици.

"В Странджа има много археологически обекти, датирани по различен начин. Има много крепости, доста от които късно антични-от IV, V, VI-ти век. Има и няколко, които са използвани през Средновековието. Има и много надгробни тракийски могили. Характерно за повечето от тях е, че са ниски и за съжаление иманярите много усърдно ги разкопават", каза за e-Burgas.com директорът на Регионален исторически музей Бургас Милен Николов. Той обясни, че има и могили с голям диаметър и те също са обект на иманярски набези, защото се очаква там да има погребения, които са по-богати-със златни накити и с богат погребален инвентар. Много често търсачите на съкровища правели в средата на могилата шахта, цилиндричен отвор, за да се опитатат да стигнат до ценностите.

"В Странджа паметниците са много уязвими. Защото селата там се обезлюдяват все повече и повече. Жителите им стават все по-малко и незаконната дейност не се забелязва така, като преди време. Хората не могат да подадат сигнали за нарушения, а и в много от случаите дори не знаят, че е нужно да подадат сигнал. Приема се едва ли не за нормално да има иманяри " , изрази тревогата си шефът на бургаскяи музей. И заяви, че без подаване на сигнал към властите, правоохранителните органи не могат да реагират. 

"Музеите нямат правоохранителни функции", поясни още Милен Николов.

Само преди няколко дни иманяри разкопаха тракийска надгробна могили в Странджа. За случая сигнализира инж. Дико Патронов, който публикува в социалните мрежи снимка на голяма шахта, изкопана от търсачите на ценности. 

"Гробницата се намира недалеч от село Близнак. Смаях се щом видях, че са я разкопали. Изкопът е дълбок около 7-8 метра. И е много опасен. Ако падне човек в него, няма излизане",разказа за e-Burgas.com инж. Патронов.

Той коментира, че ще направи всичко по силите си, за да се противодейства на инамярите. Разчитам, че институциите ще си свършат работата и ще предприемат каквото е нужно, за да бъдат запазени ценните обекти. 

Автор: Татяна БАЙКУШЕВА

 

Коментари

Още от последните новини