Топлофикация – Бургас – най-ефективна в страната

Топлофикация – Бургас – най-ефективна в страната - E-Burgas.com
Топлофикация - Бурас бе определена за най-ефективна в страната. Това се случи на кръгла маса за състоянието и проблемите на
 топлофикационните дружества, провела се вчера  по инициатива на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС.
Топлофикация - Бургас бе отличена за ниската цена на услугата и високата събираемост на задълженията си. Средната цена за топлинна енергия в Бургас за 2011 е с 2,2% по-ниска от цената за 2007 г., въпреки че природният газ е поскъпнал с повече от 50% за същия период.
Справка през годините показва, че средната цена за топлинна енергия в града е намалявала с 4,3% от 2011 спрямо  2008,   с 6,4%  от 2011 спрямо 2009  и с 3,4% за 2010 спрямо 2011.
Промени в цената на парното за клиентите на „Топлофикация- Бургас” не е имало от януари миналата година, като дори тогава те са били отново в посока надолу. В момента топлинната енергия с топлоносител гореща вода струва 63,88 лв. без ДДС при цена за декември 2010-  67,44 лв. без ДДС.
По време на срещата председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов лансира идеята да бъде въведено ежемесечно засичане на приборите за дялово разпределение, за да бъдат по-точни изравнителните сметки. Справка показва, че в бургаското дружество тази практика отдавна е налице и за повече от 95% от абонатите получените сметки са окончателни.
Директорът на „Топлофикация- Бургас” инж. Въльо Дучев представи пред заинтересованите редица предложения за промени в Закона за енергетиката. Според него е изключително важно потребителите да избират сами начина на разпределение на топлинната енергия, както и да се опрости максимално методиката за дялово разпределение. В момента клиентите са силно затруднени в тълкуването на сметките си за парно. Според инж. Дучев законодателят трябва да обърне специално внимание на порочната практика топлофикациите да събират задълженията към търговците за дялово разпределение и да утвърждават техните цени към клиенти.
От бургаското дружество съобщават, че на база доставеното количество енергия в Бургас не очакват особени разлики между сметките за януари и февруари. Въпреки че през февруари средномесечната температура е била с 1 градус по-ниска, клиентите, които са запазили потребителското си поведение от януари, ще получат почти идентични сметки за февруари. В Бургас по-голямата част от сметките за отопление за първия месец от 2012 (66,3%) са в размер до 30 лв., а едва 5,8% са надвишили сумата от 90 лв.
Коментари

Още от последните новини