Точат яка брадва за ЕРП-тата

Точат яка брадва за ЕРП-тата - E-Burgas.com

izbori-2013-erp-tata-darzhavni-ili-chastni

10 пъти трябва да се увеличи минималната санкция за доставчиците на електроенергия за неправилно отчитане на електромери. Това ще предложи в бъдещите промени на енергийния закон шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добре, каза самият той в Хасково, предаде "Всеки ден". В момента глобата е 20 000 лева, а народният представител ще предложи минималното наказание да бъде поне 200 000 лева.

„Днес в 14:00 часа комисията е привикала трите ЕРП-та по проблема със засичането на показанията на електромерите. По наши данни 67 000 от 1 милион са абонатите на Енерго про, които се оплакват от просрочване на отчитането с повече от 31 дни и получават по две сметки наведнъж", каза Добрев.

Той посочи, че ЕРП-ата са били предупредени още през декември 2014-та година да не се допускат подобни проблеми. „Ще бъдем безкомпромисни и няма да позволим да се стига до ситуации, които вече са се случвали. Надявам се да има санкции", народният представител и определи станалото по-скоро като небрежност. Добрев подчерта, че фактурите, които са получили клиентите във Варна, са били проверявани и от ДКЕВР.

Народният представител отдаде сегашните проблеми на липсата на достатъчно инвестиции. "Ако доставчиците въведат дистанционното отчитане в точен ден и час, това ще ограничи разходите. Ако ги питате обаче защо това не се прави, те ще отговорят, че регулаторът не одобрява такива разходи, допълни Добрев. Първенец в системата били EVN с 20 % дистанционни уреди за отчитане", посочи Добрев.

Коментари

Още от последните новини