Търговци на плодове и зеленчуци излязоха на протест

Търговци на плодове и зеленчуци излязоха на протест - E-Burgas.com

Протест на границата с Гърция. На ГКПП "Кулата" търговци на зеленчуци изразяват недоволството си срещу наредба на Агенцията по храните, според която всеки търговец трябва да заплаща такса от 420 лева, колкото струва изследването на всяка партида внесени от Гърция плодове и зеленчуци.

Хората твърдят, че няма как да издържат финансово на новата наредба, както и че транспортирането на стоката им се забавя много. Те настояват изискванията да бъдат отменени възможно най-бързо. 

„Това вече не е проблем, тъй като беше обсъждано и всички искания на производителите бяха изпълнени моментално. От сряда насам се признават всички сертификати и всички изследвания, направени в лаборатории в Гърция. Няма никакъв проблем в това отношение4, заяви  д-р Михаил Бащавелов - директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград (ОДБХ).

„Резултатите от регулярните изследвания излизат за около 3 до 5 дни. Става въпрос за лабораторни практики. Всеки анализ изисква време за подготовка и провеждане. Някои от лабораториите предлагат и експресна услуга до 24 часа”, заяви д-р Кремена Стоева – началник на отдел „Контрол на храните” в БАБХ.

По думите й заповедта е насочена само към някои от плодовете и зеленчуците, които са под засилен мониторинг.

Остра реакция срещу новата наредба има и от страна на производителите на плодове и зеленчуци. Те твърдят, че са подложени на системни проверки за това, че правилата трябва да се спазват от всички в бранша.

„Земеделските производители у нас също плащат такси за това дали в продукцията има пестициди и остатъчни продукти. Когато даваме проба за търговските вериги плащаме по 650 лв. Не разбирам защо търговците протестират. Нека си плащат таксите, както е в цяла Европа”, коментира Атанаска Бялкова, която е оранжериен производител.

„От четвъртък насам имаме неспокоен пазар при плодовете и зеленчуците. Има отделни проявления на свръхцени на пазара и това е в следствие на факта, че някои демонстративно не внасят, други нарочно задържат такива цени, а трети са по-алчни”, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "Здравей, България"

Според него завишените цени в момента се дължат на нестабилността на пазара, предизвикана от вносителите, на по-малкия добив, както и на неприятните климатични условия.

Коментари

Още от последните новини