Свършват свободните места по Черноморието

Свършват свободните места по Черноморието - E-Burgas.com

Много трудно ще се намерят свободни легла по Българското Черноморие в края на юли и началото на август, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред Нова телевизия. По думите му след слабия сезон миналата година много хотели са в паника и продават ваучери за едно легло на няколко туристи. Към момента продажбите вървят с 20% ръст спрямо миналата година.

При руските туристи увеличението може да достигне 25%. „От Китай идват доста състоятелни хора, които вече няколко пъти са посетили Европа, били са в Париж и Лондон и търсят други интересни и по-спокойни места”, обясни още Драганов. В глобален план има нововъзникващи пазари като търсене за пътуване, сред които са Иран, САЩ, Канада, страни от Южна Америка, както и Китай.

Данните сочат, че 7,5 млн. туристи са посетили миналата година България. Румънците и гърците са били по около един милион, а турците и гражданите на съседна Македония - по половин милион. А огромната част от идващите у нас са от съседните ни страни. Те обаче не носят големи приходи, тъй като реализират само по една-две нощувки.

Около 15 млн. чуждестранни туристи тази година няма да отидат в Турция, Египет и Тунис по политически причини и заради терористичните актове, коментира още Драганов. И пояснява, че голяма част от тях ще се пренасочат към европейски курорти. По думите на експерта България е малък пазар и предлага едва 1% от почивките в Европа.

Коментари

Още от последните новини