Срокът за деклариране и плащане на корпоративния данък е удължен

Срокът за деклариране и плащане на корпоративния данък е удължен - E-Burgas.com

До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане на корпоративния данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби.

До момента са подадени над 200 000 декларации за облагане с корпоративен данък, всички по електронен път.

През 2020 г. задължените лица по Закона за корпоративното подоходно облагане правят авансови вноски на база прогнозната данъчна печалба за тази година. Ако дружеството вече е подало годишната си данъчна декларация за 2019 г., може да направи корекция в размера на авансовите вноски до 15 април.

Ако годишната декларация не е подадена до 15 април, тя трябва да се подаде до тази дата, като се попълни само частта от нея, в която се декларират авансовите вноски за 2020 г. Корекции на размера на така декларираните авансови вноски се правят с декларацията по чл. 88 от ЗКПО.

Лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, също декларират приходите и разходите си за 2019 г. до 30 юни, като авансовите вноски за 2020 г. се правят по начина, описан за задължените по закона лица, само че за тях срокът е 30 април 2020 г. Когато тези лица са придобили и други доходи като физически лица (например доход от наем или хонорар) срокът за декларирането на тези доходи е до 30 април.

Декларирането на доходите, които се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа и окончателен данък за доходи от чужбина от физическите лица, трябва да стане до края на април, същият е и срокът за внасяне на тези данъци, напомнят от НАП.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията предаде "Нова".

Коментари

Още от последните новини