SPIRIT of Burgas ще има, все още не са ясни изпълнителите

SPIRIT of Burgas ще има, все още не са ясни изпълнителите - E-Burgas.com

SPIRIT of Burgas ще има, все още не са ясни изпълнителите -това заяви за е-Бургас Димитър Маджаров, директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти”. С него разговаряхме за SPIRIT of Burgas, за предстоящата лятна културна програма в Бургас и за арт-кафенето, което ще се изгражда зад Летния театър.

-Господин Маджаров, ще има ли тази година SPIRIT of Burgas? Чуха се слухове, че тази година Бургас ще се прости с фестивала. Миналата година по това време вече беше ясно, че Роби Уилямс ще идва в Бургас.

-Ще направим така, че това събитие да го има. Каквото зависи от нас, ще го направим.Това е събитие, на което община Бургас държи. Има вече проявен интерес от промоутъри и ако се стигне до добро предложение от тяхна страна, ще го направим заедно.

-Вдигна се летвата с Роби Уилямс, тази година какво да очакваме?

- Промоутъри са заявили само предварителен интерес, че имат желание да го организират. Предстоят разговори какви групи, какво изпълнители да предложат. Както казахте, летвата е изключително високо вдигната. За нас е важно да продължим тази линия, а не да слизаме надолу. И наистина предложението, което ще направят, трябва да си заслужава, за да има смисъл.

-Какво спечели Бургас, освен още повече популярност?

-Общината като община, спечели това, че тук по време на Спирита местната икономика живна. Това е важно. Идеята на община Бургас е именно тази-икономиката на града ни да се раздвижи.  Хотелите да са пълни, заведенията да са пълни. Оборотът да се вдигне и тези пари да влязат в рамките на нашата община. Имаше едно предложение, вкарано от Инициативен комитет до Общински съвет, които предложиха Spirit of Burgas  да се проведе или през септември, или през юни. През септември с цел-да се удължи сезонът. Ние също подкрепяме тази инициатива. И дай Боже,  ако имаме споразумение да удължим сезона .

-Какво заплаща фирмата на общината?

-Фирмата си наема площта. Плаща си наемната цена за терена.

-Колко наем заплатиха миналата година?

-Миналата  година някъде около 1500 лева, без ДДС, за двата дни за наемането на площите в Морската градина.Ние не дадохме и лев за Спирита.

 -Какво да очакваме  от ОП „Летен театър, концерти и фестивали”? Да очакваме ли нещо по-различно?

-Надявам се на хубав сезон. Много нови изложения ще има на Флората. Там наистина живва, изключително атрактивна и наемана е Флората. Там нещата вървят в градивна посока. Джаз-фестивал имаше миналата година. Надяваме се да го повторим и да стане още по-интересен. Нещата, които предстоят-фестивалът „Включи града”, който ще е през юни”, Бургаски музикални празници, които община Бургас прави заедно с Държавна опера Бургас. „Бургас и морето, Фолклорния фестивал. Програмата на Летния театър, която започва да се запълва ще е изключително интересна. Ще представим хубава програма на бургазлии и гостите на града.

-Има желание за Рибен фестивал от група общински съветници, предполагам сте запознат. Какво мислите за това?

-Видях тази докладна записка. Това предложение е напълно естествено, ние сме град на морето. Град, който се слави с риболов, с атракции, свързани с морето. Един такъв фестивал наистина може да не се ограничава само на едно място, а да бъде позициониран на няколко характерни за Бургас места, например на Пристанището в Сарафово, на Морска гара-Бургас, на остров „Света Анастасия”. Хубаво да се проведе на няколко места, за да се усети духът на този фестивал.

-Кое е най-скъпото културно събитие, скъпо, като финанси  за община Бургас?

-Погледнато сантиментално, всеки един фестивал ни е изключително скъп. Финансово,може би „Пясъчният фестивал” . Но той винаги си покрива разхода обаче. Около 15-20 хиляди лева имахме приход от миналата година. Надяваме се тази година да е по-интересен. „Пясъчният фестивал” достигна една константа и  поддържа едно ниво, около 110 хиляди посетители за сезон, което е важно. „Пясъчният фестивал” е един малкото организирани фестивали по този начин в Европа. Тук идват едни от най-големите майстори на пясъчното изкуство в България. Тази година ще има нови участници. Наблягаме на чуждестранното присъствие. Но и на българската школа, бургаската школа.

- Предполагам, че сте запознат с идеята да има арт-кафе зад Летния театър, къде точно ще бъде позиционирано, какво ще представлява?

-Когато започна ремонтът на Летния театър, започна със санирането и оправянето на сградата. А това е една изключително красива сграда. Тя е монолитна и е на три етажа. Малко хора го знаят това. Тя е интересна  сграда, с добра база. Строена през 55 година, на миналия век. Сега сградата има много красив облик. Миналата година подменихме седалките. И така комплексът „Летен театър” ще се обособи като един изключително арт място. Централният вход на Летния театър, това малко хора го знаят е от към морето. Той  в момента не се вижда. Сега там е позиционирана фирмата, която поддържа зелените площи в Морската градина. Идеята е да се освободи това място и именно там да се направи този малък обект, който е предвиден за кафене. Убеден съм, че там ще стане любимо място на бургазлии и гости за глътка кафе и за отдих. Това би било един естествен завършек на целия комплекс. Преди две години, правихме фестивал, който беше в Летния театър и в зоната зад сцената построихме още две. Тогава дойде и идеята, че ако сега там, до предстоящото кафене, направим още една сцена, ще оформи място за още една фестивална зона.

-Има ли човек, който вече е проявил интерес да направи арт-кафето?

- Ще има обявена процедура. Всеки който има желание, ще предложи своята оферта.  Аз изцяло подкрепям идеята там да има арт-кафе.

Коментари

Още от последните новини