Спад на пътници на летище Бургас през 2019

Спад на пътници на летище Бургас през 2019 - E-Burgas.com
Архив

Пълна реконструкция на перона очаква най-слънчевото летище в страната

През миналата година от летище Бургас са изпълнени полетни програми на 72 авиокомпании до 132 дестинации в 37 страни. Летището е обслужило над 2,85 милиона пътници, което бележи спад от 12% спрямо рекордната 2018 г. Това се казва в прессъобщение от аерогарата, разпространено до медиите.

Петте страни от които летище Бургас е посрещнало най-много пътници са Великобритания (564 000), с 10% ръст спрямо предходната година, което се равнява на 20% от общия брой пътници преминали през летището, Русия (507 000), Полша (399 000), Германия (297 000) и Чехия (266 000). За заминаващите от Бургас, водещи дестинации бяха Москва, Лондон, Прага, Тел Авив и Катовице.

Предложението от зимни дестинации на летище Бургас включва дестинациите Лондон – Лутън и Москва-Домодедово. Девет нови авиокомпании пък са изпълнили нови полети от и до летище Бургас и 3 нови маршрута са добавени към летищното портфолио.

От месец май, нискотарифната английска авиокомпания Jet2.com свърза Бургас с девет летища в Обединеното Кралство: Белфаст Интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл. Най-много пътници за един ден (35 649 пътници) на летище Бургас са обслужени на 2 август.

Нови маршрути се очакват и през 2020 г. с новата директна линия Бургас – Виена, която авиокомпания Lauda ще стартира два пъти седмично на 31 март. Към момента са заявени полети и до шест нови дестинации – трите града Лвов, Харков и Виница в Украйна, Ростов в Русия и Шчечин и Люблин в Полша ще стартират през 2020, както и 3 нови авиокомпании ще започнат да оперират за първи път на летището.

Междувременно на летище Бургас е започната поетапна реконструкция на перона за въздухоплавателни средства, като работите ще бъдат изпълнени в четири поредни години през неактивния сезон. Освен реконструкцията и рехабилитацията на настилки се предвижда и пълна подмяна на перонното осветление. Инвестицията по проекта се предвижда да надхвърли 14 милиона лева. По-рано през годината беше завършено разширение на паркинг зоната за автомобили с около 100 места. Интересен проект бе и подобрението на поливната система - строителство на резервоар и 3 нови сондажни кладенеца  и свързването им към системата за напояване на зелените площи на летището.

Коментари

Още от последните новини

Спорт
Спад на пътници на летище Бургас през 2019 - E-Burgas.com

Регата 24 Май