Созопол може да кандидатсва за влизане в ЮНЕСКО

Созопол може да кандидатсва за влизане в ЮНЕСКО - E-Burgas.com

Последните археологически разкопки в Созопол - източният вход на крепостта и древна църква от периода XII-XIV век, естествено доведоха до въпроса дали морският град може да кандидатства за влизане в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Според министъра на културата Вежди Рашидов и проф. Божидар Димитров Созопол може да се нареди до Несебър като град музей. Това са споделили двамата в телефонен разговор с кмета на общината Панайот Рейзи, обясни самият той.

„Сега е период на икономическа криза. Нямам нищо против едно влизане в тази организация, но тя носи със себе си своите тежести. Мина времето, когато ЮНЕСКО даваше пари“, допълни Рейзи. Според него трябва много внимателно да се преценят плюсовете и минусите.

Кметът на Созопол е разговарял с финансовия министър Симеон Дянков за допълнително финансиране на археологическите проучвания, които се правят в момента. Панайот Рейзи смята, че това са правилните инвестиции от страна на държавата и общината. С Дянков ще се водят предварителни разговори, като ще се изчисляват нужните средства.

„На 15 декември очакваме да дойде премиерът Борисов и тогава ще обявим сумите, за които ще се борим да усвоим и да организираме, защото все пак няма да са само пари от държавата, а ще има и от общината, и от НИМ. Не е тайна, че археологията е скъпо начинание, а впоследствие съхраняването на това, което се открива, е още по-скъпо“, коментира созополският кмет. Той смята, че ще са нужни около 150-300 хил. лв. за проучванията на крепостните стени, където бе разкрита и църквата, а оттам нататък тези находки, за да се възстановят, ще са необходими около 1 млн. лв.

„Нека да уточним всичко и в крайна сметка премиерът да каже. Когато дойде, той ще се увери в уникалността на всичките тези археологически проучвания, които се правят“, обясни Рейзи.

В Созопол може да се развива исторически и поклоннически туризъм. Освен мощите на св. Йоан Кръстител там са и тези на св. Андрей, парченца от кръста на Исус Христос, миро от св. Николай Чудотворец.

Има достатъчно реликви, с които да се привлекат религиозните туристи. „Надявам се с нашето искане община Созопол да стопанисва и остров Св. Иван да дадем ясна заявка за оформяне на един страхотен поклоннически туризъм, който да носи много пари“, заяви кметът Рейзи.

Ако Министерството на финансите отпусне средства, в опожарената сграда, в която преди се помещаваше данъчната служба, ще се устрои музей на иконите. Чрез него Созопол ще се оформи като църковен център и още по-привлекателна дестинация.
Коментари