Служебният кабинет трупа нов дълг от половин милиард

Служебният кабинет трупа нов  дълг от половин милиард - E-Burgas.com

pari

Дълг за около 530 млн. лв. ще бъде емитиран през август и септември, когато ще управлява служебното правителство. Това се вижда от емисионния календар на Министерството на финансите, пише dnevnik.bg.

Според него през август ще бъдат пуснати две емисии ДЦК - петгодишна за 50 млн. лв. на 13 август и още една за същата сума, чиито падеж обаче е след две години и половина. Тя ще бъде пусната на 27 август.

За септември са предвидени три емисии дълг - на 8 септември се предвижда пускането на едногодишни книжа за 300 млн. лв., на 15 септември ще бъдат пуснати ДЦК за 60 млн. лв. са падеж след 10 и половина години и на 23 септември - за 35 млн. евро с падеж след 7 години.

До края на годината оставащият лимит до определения таван за нов дълг е 800 млн. лв., което означава, че записаното в календара за август и септември се вмества в него.

В календара е отбелязано, че описаното в него се обявява поне месец по-рано, но от това не се разбира дали тези планове са обявени точно преди месец или преди това.

Бившият заместник-министър на финансите Людмила Елкова, цитирана от "Труд", не може да си спомни дали този календар е написан от кабинета "Орешарски".

Вестникът припомня, че заради извънредно емитирания дълг от 1.2 млрд. лв. в подкрепа на банковата система в края на юни Министерството на финансите е спряло предварително обявените за юли търгове.

За днес обаче е насрочен аукцион за петгодишни ДЦК за 50 млн.

Коментари

Още от последните новини