Сключените договори през 2016 г. по програмата за саниране щели да бъдат изпълнени

Сключените договори през 2016 г. по програмата за саниране щели да бъдат изпълнени - E-Burgas.com

Всички договори за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, сключени през 2016 г., ще бъдат финансирани. В това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, съобщават от пресцентъра на ведомството. Той се срещна с ръководството между Националното сдружение на общините (НСОРБ) и представители на Българската банка за развитие (ББР). По време на разговорите се уточни, че всички 2022 сключени договора от 2016 г. ще бъдат изпълнени.

Кметовете съобщиха за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. От страна на ББР увериха, че се работи по решаването на този казус. От банката увериха, че имат ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно. За останалите 2312 сдружения, които са внесли искания за финансиране, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата.

Последното увеличение на парите за саниране дойде в края на мандата на второто правителство на Бойко Борисов. Тогава се отпусна допълнителен един милиард лева, но се оказа, че той е бил разпределен между кандидатствалите дружества преди още да бъде официално одобрен. Това наложи и временното спиране на програмата.

Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради започна първия си етап през 2015 г. Това включваше осигуряване на ресурс за саниране на панелни жилища в страната, предимно с конструктивни проблеми. Следващият етап предвижда саниране на тухлените жилищни сгради, след което програмата трябва да приключи с обновяване на еднофамилните къщи.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Още от последните новини