Скандалът със строежа в "Славейков" набира нови сили (снимки)

Скандалът със строежа в

Жалбата на живущите в съседните блокове стигна до омбудсмана Мая Манолова

Скандалният строеж в бургаския комплекс "Славейков", за който e-Burgas вече няколко пъти писа, стигна до омбудсмана на република България Мая Манолова. Става дума за новата кооперация, която се строи в непосредствена близост до блоковете 22, 23, 24, 86, 87, и 88. Строителството започна още в началото на 2015 години, въпреки поредицата от жалби на живущите в близките сгради и вече е в доста напреднала фаза. Строежът се намира буквално под прозорците на съседната сграда и ограничава достъпа на живущите в нея граждани. 

Това доведе до редица жалби до всички възможни институции, в това число общината, Общински съвет, Регионален отдел „Национален строителен контрол" - Бургас, Административен съд - Бургас и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Жалбите обаче не са постигнали желания ефект. 

Сега оплакването е стигнало до омбудсмана Мая Манолова, към която се е обърнала бургазлийката Мария Петрова, която живее в блок 87. От своя страна омбудсманът се обръща към кмета Димитър Николов и председателя на Общински съвет - Бургас Костантин Луков.

Гражданите очакват от общинските органи по устройство на територията подкрепа и предприемане на адекватни действия за осигуряване на: нормален транспортен достъп, организацията на движение, необходимите места за паркиране в близост до обитаваните от тях многоетажни сгради и изискуемите се озеленени площи, от които са лишени заради разрешеното строителство. 

"По повод множество постъпили до омбудсмана жалби с оплакване от презастрояване на междублокови пространства и озеленени площи, включително за територията на община Бургас, бих искала да обърна внимание, че процесът за преструктурирането на жилищните комплекси поставя сериозни предизвикателства за намирането на оптимален баланс на намеса в специфичните за предходната урбанизация комплексни градски структури на многоетажни блокове, с които в годините се свързва животът на хиляди граждани. Действително, новите условия на пазарна икономика диктуват промяна на схващанията за целесъобразност на политиката за градоустройство, но при запазване на значението й на фактор за тяхната законосъобразност. Обоснованият така подход изключва новото отреждане да бъде за сметка на несъразмерно." пише Мая Манолова в писмото. 

Омбудсманът настоява общината да разпореди проверка по случая и респективно да бъдат предприети нормативно установени действия и мерки за осигуряване на подходяща организация на движение, места за паркиране за нуждите на живущите във въпросните 6 блока. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини