Скандалът с павилионите отива към съда

Скандалът с павилионите отива към съда - E-Burgas.com

Условието е Общинската комисия за преместваеми обекти да бъде върната на администрацията

За пореден път въпросният жребии за преместваемите обекти в общината е на път да влезе в съда след като два пъти досега от 2009 година насам бе отменян. Това заявиха от Асоциацията на дребния и средния бизнес, след днешното заседание на съответната Общинска комисия.

Според търговците общинските съветници в нея – Георги Дражев и Димитринка Буланова са извършили няколко закононарушения – жребият за разпределение на обектите бил отменен и решението било потвърдено от ВАС (през 2014 година отново), и второ съветниците от комисията си създали собствен вътрешен правилник, по който приели критерии за отдаване на позиции.

„Ако трябва да сме честни и обективни, комисията дори няма решаващи функции. Тези съветници са решили, че всяка година може да се прави схема. Това са правомощия единствено на главния архитект по закон, но въпросните се опитват да ги изземат“, сподели председателят на Асоциацията Николай Димитров.

Той е обсъдил ситуацията с колегите си търговци и най-вероятно ще сезират прокуратурата и ще потърсят правата си в съда. „Отправям следното предложение – ако ние загубим бъдещото дело по тези закононарушения на общинските съветници, аз лично като физическо лице, ще заплатя разходите по делото на община Бургас. Призовавам общинските съветници от тази комисия да кажат кой от тях ще поеме отговорност ако общината загуби същото дело?“, категоричен е Димитров.

Той напомни, че в цялата държава тези комисии се водят към общинската администрация, само в Бургас е изключение. „Само тука нашите съветници решиха, че те трябва да са законодателят и органът, който изпълнява, т.е. хем да си гласуват правилата, хем да ги превеждат в изпълнение. Искам да кажа, че с общинската администрация колкото да сме се карали и да сме имали напрежение помежду си винаги сме намирали нужен баланс и сме срещали много по-голямо разбиране, каквото с общинските съветници в тази комисия не сме имали“, каза още бизнесменът.

Димитров вече е говорил с юрист и заяви, че ако комисията не се върне към общинската администрация и в стария си състав, търговците ще заведат дело, като чрез него ще бъде спазен законът. Според тях това са хората, които са наясно с правилата и законите и ги спазват, а не общинските съветници.

До дело обаче може и да не се стигне, тъй като по-рано днес кметът Димитър Николов заяви пред медиите, че е запознат с въпросното напрежение и според него също е най-правилно комисията да бъде управлявана от общинската администрация.

Коментари

Още от последните новини