Швейцарски учени създадоха злато със свойствата на пластмасата

Швейцарски учени създадоха злато със свойствата на пластмасата - E-Burgas.com

Специалисти от Федералната политехническа школа в Цюрих (ETH Zurich) създадоха 18-каратово злато, наподобяващо пластмаса. Плътността му е почти 10 пъти по-ниска от тази на обикновеното, предаде ТАСС. 

Това изобретение отваря нови възможности за часовниковата индустрия, като значително намалява теглото на корпуса с хронометри, уточняват от агенцията.

Обикновеното 18-каратово злато, състоящо се от 3/4 злато и ¼ мед, има плътност 15 г/куб. см. А металът, създаден от учените в Цюрих, има плътност 1,7 грама на кубичен сантиметър.  За да постигнат този резултат, учените използват протеинови влакна и полимерен латекс, за да образуват матрица, в която вмъкват дискове от златни нанокристали. „В допълнение, светлото злато съдържа безброй миниатюрни джобове въздух, които не се виждат от окото“, изтъква Центърът за изследвания и обучение в Цюрих. 

Експертите споделиха резултатите от своите изследвания в статията.  "Това злато като материал има свойствата на пластмасата", каза пред репортери професорът от ЕФА в Цюрих Рафаеле Мазенга. 

Коментари

Още от последните новини