Ще се завърнат ли мерките след три дни?

Ще се завърнат ли мерките след три дни? - E-Burgas.com

Ако достигнем 100 човека в рамките на три дни, отново ще се затегнат мерките. Това потвърди главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев по БНТ.

Той каза, че седмицата 20-26 април е била с най-високи стойности само че е много рано да се правят генерални изводи и в много голяма степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Много внимателно се следи ходът и реагират съгласно епидемичната ситуация.

Кунчев уточни:  "Един ден крие рискове от много случайни неща - ако попаднем на огнище с много заразени или пък изведнъж се увеличи броят на изследванията, то веднага ще скочи броят. В епидемиологията ние предпочитаме да работим със седмична основа, но за нашите оперативни цели - 3 дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена и сигнал да върнем някои от мерките".

Той допълни, че зависи дали нарастването е дифузно в цялата страна, или се открива едно определено огнище, което ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено. Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява взимането на строги мерки. Според Кунчев промяната в законодателството не променя начина на действие и сега, защото в края на краищата оценката на епидемичната ситуация се прави в Министерството на здравеопазването и досега мерките са били разпореждани със заповед на министъра. "Така че тук се търси най-точната от конституционна гледна точка решение".

" Избягваме от термина извънредно положение - той е предвиден за катастрофи, за военно положение, епидемиите не са нещо изключено. С епидемии от грип се срещаме всяка година, за съжаление, случва се да имаме епидемични ситуации с други заболявания в България - с хепатит А, СПИН, морбили", каза още експертът.

Той заяви, че затруднения имат 3 болници, но това не важи за цялата страна. Първа е била болницата във Видин - макар че става въпрос за 10% от персонала. В момента в Сливен и в Ямбол ситуациите не са толкова тежки. Според него най-лесно се решават нещата на местно ниво - с реорганизация вътре в болниците и с помощта на другите лечебни заведения. И даде за пример частните болници в Пловдив, които в момента са се включили много активно в борбата.

Кунчев  допълни: "Трябва да сравняваме страните на милион население, тогава вече има преподреждане и тогава ще видите, че в това отношение България е на последно място - тоест, на първо място в Европа по успеваемост. Защото имаме и най-малко случаи като цяло и най-малко смъртни случаи. Най-много като заболяемост отделни центрове са се оформили във Видин, в Смолян, в Бургас, в Пазарджик, в Пещера".

Доц Кунчев заяви, че за момента има 4 механизма на ефективно заразяване или на намиране на източници на зараза.

"Това са болниците, след това са хора, идващи от ски центрове от Западна Европа, подобна беше ситуацията в Банско - тогава изнесохме вируса главно в Израел и Северна Македония, третото направление са хората, които се връщат от чужбина", допълни той.
Според него извършването на дезинфекция е важно, но при една такава инфекция, която е въздушно-капкова, не би искал да се дава прекалено ударение на мерки като например масово измиване на улиците с препарати, защото това няма да повлияе много, тъй като вирусът се предава от човек на човек чрез контакт.

Той беше категоричен, че ако хората спазват всичко, ако се движат по двама, ако носят маски, няма значение къде са, дали са в София или другаде, нищо не се променя като риск. Важно е да разчитаме много повече на личното поведение ежедневно и навсякъде.

Доцент Кунчев каза още, че от десетина години насам 4 типа от коронавирус се изследват всеки есенно-зимен сезон в Центъра за заразни и паразитни болести.

Той препоръча на хората, които искат да отидат на почивка през лятото, всичко, което е свързано с добра физическа форма и с природа, но само ако се спазват мерките.

Свързани статии
Здравният министър: Държим пандемията на каишка Коронавирусът отново настъпва, Бургас е сред областите в червената зона Радосвет Радев: Щом предприемач освобождава работници, значи мерките не работят Ангел Кунчев: Дистанцията от 1,5 м не може да спре пандемията, трябва по-голяма Полицията хвана 37 посетители на нощно заведение във Варна Ангел Кунчев: Ще глобяваме ресторанти, ако отварят на 1 февруари НОЩ: Мерките срещу ковид дават резултат, на правилния път сме Поетапно разхлабване на мерките, разговорите с ресторантьорите продължават Марияна Николова: Ресторантите отварят, но ще работят като тези в хотелите 552 са новите случаи на ковид, от днес част от мерките падат
Тагове
ангел кунчев мерки
Коментари

Още от последните новини