Шефът на НЗОК с мрачна прогноза за системата на здравеопазването

Шефът на НЗОК с мрачна прогноза за системата на здравеопазването - E-Burgas.com

Според  проф. Камен Плочев до година-две системата ще се срине

„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на Националната здравноосигурителна каса". Това обяви лично директорът на НЗОК проф. Камен Плочев в интервю за БТВ.

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати - хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ - трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари", смята Плочев.

Той е категоричен, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме „всичко се вижда".

Управителят на НЗОК посочи, че разходите са толкова големи и ирационални за здраве, че се плаща за бутикова услуга, а се получава стандарт „Илиянци". „Не се отричам от думите си. За съжаление, за 6 месеца не можах нищо да променя и не знам дали въобще ще мога да променя. Аз съм боец, но наистина съпротивата е голяма. След като си плащам здравната осигуровка, държавата трябва в Ловеч, във Враца, където поискам, да има място, където аз да получа парите, които съм си дал", каза още проф. Камен Плочев.

Коментари

Още от последните новини