Шефът на Формула 1: Няма да отменяме състезание, ако пилот е с COVID-19

Шефът на Формула 1: Няма да отменяме състезание, ако пилот е с COVID-19 - E-Burgas.com

Формула 1 няма да отменя състезание дори ако пилот тества положително за COVID-19, заяви босът на най-престижната автомобилна надпревара Чейс Кери предаде "Нова".

Американецът говори, след като спортът публикува първоначален календар с осем състезания, като стартът на сезона е на 5 юли в Австрия. Откриващото състезание на 15 март в Австралия бе отменено, след като член от тима на Макларън върна положителна проба за новия вирус преди старта на уикенда.

„Лице с положителна проба за заразата няма да доведе до отмяна на състезание. Окуражаваме отборите да провеждат необходимите процедури при положителен тест като поставянето на заразения под карантина. Имаме възможност да ги изолираме в хотел и да заменим това лице. Тим, който не може да се включи в състезанието, няма да стане причина за отмяната му…ще имаме процедура и намирането на заразен няма да доведе до отмяна. Ако пилот е с инфекция, отборите разполагат с резервни състезатели“, започна той за официалния сайт на Ф1.

Формула 1 възнамерява състезанията да се провеждат без публика, поне първоначално, и тимовете ще летят с чартърни полети и ще бъдат изолирани от местното население. Кери акцентира върху „списък от препоръки“, дълъг около 80-90 страници, в който детайлно са представени процедурите при пътувания, хотели, храни, поведение на пистат и тестване. Ф1 очаква около 1 200 души персонал, като 10-те тима ще бъдат лимитирани до максимум 80 души всеки в сравнение с традиционните 130.

Кери добави, че се надява да финализира останалата част от календара до края на юни, като потвърди, че има някои състезания, които в момента са включени, но могат да не се проведат. Въпреки това спортът има алтернативи при подобен сценарий. Шефът на Ф1 защити решението да се завърне към спорта, казвайки, че правителствата в най-засегнатите страни подкрепят рестарта. „По-голямата част от света продължава напред и мисля, че е важно да осъзнаем, че преустановяването има здравни, социални и икономически последствия, които са дълготрайни“, завърши той.

Коментари

Още от последните новини