Сгащиха десетки бракониери при изненадваща проверка на язовир Мандра (снимки)

Сгащиха десетки бракониери при изненадваща проверка на язовир Мандра (снимки)  - E-Burgas.com

Десетки бракониери бяха спипани да ловят риба без документи на язовир Мандра в Бургас. Това стана при обход на Организацията за защита на българските граждани (ОЗБГ) и Централната рибно опазваща организация (ЦРОО) с цел да се установят видовете нарушения. 

Проверката е била съсредоточена най-вече в района на т.нар Помпена станция, която се намира след ж.к. „Меден рудник". Мястото представлява дига, върху която има път. Това е едно от предпочитаните от рибарите места, защото около станцията водите са по-топли и замръзват по-трудно. Освен това до мястото се стига с лек автомобил и е удобно за риболов.

На място са били забелязани над 20 коли и 30 човека, които ловяха риба. От тях единствено 4-5 са имали всички документи за риболов, докаато другите са нарушавали закона. След като са видели камерите част от тях напуснали дигата. 

Установените нарушения са следните:

1. Ловене на риба с маломерни мрежени уреди тип „парашут". В „Закон за рибарството и аквакултурите" ясно е упоменато, че риболовът с този уред е забранен. За справка вижте чл.35, ал.1, т.7.

2. Ловене на риба с кука тип „тройка" – чл.37.

Риболовът с този вид кука не само е забранен, но е и изключително жесток. С резки движения се издърпва куката и по пътя си закача рибите. Някои биват хванати, но и много от тях остават тежко ранени, дори разкъсани.

3. Улов над допустимите 3 килограма на човек – чл.24, ал.4, т.3.

 

Галерия
Коментари