Съдът се произнесе окончателно срещу джигита от Бургас, остава в ареста

Съдът се произнесе окончателно срещу джигита от Бургас, остава в ареста - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Иван Чонтов  Делото бе образувано по жалба на обвиняемия, в която се настояваше, че не са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка. Защитата поиска отмяна на първоинстанционният съдебен акт и вземане на друга, по-лека мярка за неотклонение, между предвидените в закона - „Парична гаранция" или „Домашен арест". В последната си дума пред съда, обвиняемият заяви, че няма да се укрива и ще бъде на разположение на разследващите органи ако му бъде взета по-лека мярка за неотклонение от постановената от Районен съд - Бургас.

От съда припомнят, че Иван  е привлечен като обвиняем за извършени две престъпления, съответно по чл. 270, ал.1 от НК и по чл. 325, ал.3, вр. ал.1 от НК, а именно, че на 12.01.2023 г., в гр. Бургас, противозаконно е попречил на орган на властта - полицейски служители да изпълнят задълженията си по служба - да му извършат полицейска проверка свързана с опазване на обществения ред, като не изпълнил полицейското разпореждане да спре, качил се в лек автомобил и потеглил в опит да избяга, като предизвикал преследване с полицейски автомобили. Иван Ч. е обвиняем и за това, че на същата дата, при управление на същия автомобил в посока от гр. Бургас до с. Равадиново, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото - управлявал МПС-то с превишена скорост, причинил материални щети и създал предпоставки за причиняване на телесни повреди на други участници в движението.

За всяко от двете повдигнати обвинения на Чонито е предвидена санкцията „Лишаване от свобода" до 3 години. Според въззивната инстанция, първоинстанционния съд е достигнал до законосъобразния и обоснован извод, че може да се предположи в достатъчно убедителна за етапа на разследване степен, че Иван Ч. е съпричастен към престъпните деяния. Законосъобразен е и извода на Районен съд - Бургас за наличие на всяка от кумулативно предвидените предпоставки в закона, всяка от която е достатъчна да обоснове необходимостта от вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Първата надлежно първоинстанционният съд е обосновал с поведението на обвиняемия при опита на полицейските органи за неговото задържане, завършило с укриването на обвиняемия от органите на реда. Според съда, хулиганските действия в случая не се изчерпват само с шофирането с превишена скорост, но и с повреждането на чуждо имущество /спрели на червен светофар автомобили и автобус/, както и със сблъсък със спряно ремарке. „Проявената в случая значителна упоритост, настойчивост и безцеремонност в действията, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи брутална демонстрация против установения в страната правов ред, с немалка продължителност. С действията си обвиняемия е дал израз на високата степен на неуважение към личността и обществото като цяло.", казва в мотивите си съдебната инстанция.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно. 

Свързани статии
Дрогиран младеж зад волана помете няколко коли в "Лазур" Джигит отнесе колчета и дръвчета в "Лазур", по чудо не е прегазил и хора (Снимки) Хванаха дрифтиращ младеж на кръгово в Бургас, наказаха го сурово Рекорден брой задържани дилъри при седмичните акции в Бургаско 22-годишният Кристиян отива на съд за смъртта на Милен Цветков Шофьор на Порше без книжка опита да „мине метър“ с 200 лв. в Лозенец Пиян до козирката джигит предизвика ПТП в Карнобат и избяга Пияници продължават да застрашават животи по пътищата в Бургаско Имат ли край неадекватните на пътя? Пореден мъртво пиян седна зад волана в Айтоско Нов рекорд? Джигит "лети" с 253 км/ч по АМ "Тракия" към Бургас
Тагове
джигит чонито
Коментари

Още от последните новини