Саботират системата за зелените сертификати със зловреден трафик от Русия и САЩ

Саботират системата за зелените сертификати със зловреден трафик от Русия и САЩ - E-Burgas.com


Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС). Това съобщиха от "Информационно обслужване".

В рамките на 24 часа към портала беше насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърли 400 Gbps. Това наложи прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги.

Не са отчетени обаче опити за пробив и намеса в системата. Няма и изтичане на данни на потребители, уточняват от "Информационно обслужване".

“Информационно обслужване” АД разполага със специализирани и ефективни средства за противодействие на подобни злонамерени акции, които позволиха да продължи издаването на зелени сертификати, въпреки някои известни забавяния. В първите часове след оповестяването на мерките на 20.10.2021 г. бяха издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000.

Коментари

Още от последните новини