С GPS ще следят концесионери и наематели по черноморските плажове за спазване на свободната и платената зона

С GPS ще следят концесионери и наематели по черноморските плажове за спазване на свободната и платената зона - E-Burgas.com

В пика на сезона започват нови проверки по плажовете за това дали са отстранени констатираните несъответствия. Това разкри пред Фокус Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, след проверка на плажовете по Южното Черноморие в събота. По думите й – основните констатирани несъответствия са, че при 50 - 60% от концесиите на плажове и договорите за наем има проблем със свободните зони, с преместваемите обекти като количество и разположение. Има проблем с оборудването на медицинските пунктове или въобще с наличието на такива, на тоалетни, на съблекални, и наличието през 100 метра на спасителни вишки.

„Проверката показва, че 80% от концесионерите и наемателите нямат пълно оборудване за спасяване при удавяне, с всички необходими медицински съоръжения и медицинско оборудване. Започват нови проверки в пика на сезона – отстранени ли са старите несъответствия. От министерството наехме допълнително фирма – лицензирана, с GPS апаратура, която да заснема плажа, свободната зона, преместваемите обекти. Максимално до един процент от концесионерната площ или от площта, която е наета, може да се използва за преместваеми обекти. Останалата трябва да бъде предоставена за плажуване – 50 на 50 разпределена между свободна зона и там, където има поставени чадъри или шезлонги, каза министър Лиляна Павлова. МРРБ има 60 концесии и 35 договора за наем общо, сключени и предоставени от министерството.
Коментари

Още от последните новини