Родни митничари откриха кокаин от Южна Америка укрит в дъски (Снимки)

Родни митничари откриха кокаин от Южна Америка укрит в дъски (Снимки) - E-Burgas.com

Пресечен е опит за създаване на канал за трафик на кокаин от държава в Южна Америка през България за Нидерландия

Митнически служители от Териториални отдели „Борба с наркотрафика“ и „Митническо разследване и разузнаване“ към Главна дирекция "Митническо разследване и разузнаване" към Агенция Митници и на Териториална дирекция „Северна морска“, са селектирали за проверка по метода на анализа на риска контейнер, пристигащ от Суринам и съдържащ дъски от вида “БАСРАЛОКУС“.

В резултат на прецизната физическа проверка служители от отдел „Борба с наркотрафика“ „Северна морска“ са установили наличие на вещество в дъските, което е реагирало като кокаин.

Незабавно е започнато досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура-Варна. Разследването се води от разследващи митнически инспектори с пълното съдействие на Агенция „Митници“, ТД „Северна Морска“, ДАНС и сектор „Борба с организираната престъпност“-Варна.

В хода на извършваните първоначални следствени действия в тайници в част от товара са намерени и иззети 234 бр. фолирани пакета, укрити в самите дъски, които за тази цел са били подложени на специална обработка.

В резултат на изследването е установено, че това е кокаин с нетно тегло 58,170 кг., с много високо съдържание на активния наркотично действащ компонент - 70,8 %. На пазара, след добавяне на други примеси, полученото общо количеството наркотик би било поне 5 пъти повече.

За нуждите на съдопроизводството предметът на престъплението е оценен на  стойност 12 797 422 лева.    

Предприети са надлежни действия за установяване на крайния получател на наркотичното вещество.

С активното съдействие на българските представители в Евроджъст и Европол, както и на нидерландските власти наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура Варна са издали четири Европейски заповеди за разследване. Издадена е и Европейска заповед за арест за предаване на поданик на Кралство Нидерландия.

На 16.12.2020 г. нидерландските власти са предприели действия по задържане на лица, свързани с този трафик. Иззети са сумата от 76 000 евро, наркотични вещества, комтютърни конфигурации, както  и  други  веществени доказателства.

Делото се води за престъпление по чл. 242 ал.4 вр. ал.2 от НК. Предвиденото наказание за контрабанда на високорискови наркотични вещества е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, както и Глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Разследването по него продължава.

Галерия
Свързани статии
Бургаският съд не пощади Ванина от "Меден рудник", остави я под домашен арест Множество арести и глоби при мащабна акция в Бургаско Митничари надушиха контрабандни пари край Малко Търново Митницата продава на търг коли, иззети на границата с Турция Окошариха шестима дилъри, мотаещи се около училища в Бургас Отново задържаха жени при акции срещу дилърите в Бургас Хванаха дрогирана млада бургазлийка зад волана край училище в „Меден рудник“ Откриха 2 тона марихуана в ТИР на границата Задържаха 39-годишен криминоген да се навърта с дрога край бургаско училище Удар на "Лесово"! Хванаха младеж в опит да изнесе кокаин за 2 млн.лв. (Снимки)
Тагове
кокаин митница наркотици
Коментари

Още от последните новини