Родни митничари откриха кокаин от Южна Америка укрит в дъски (Снимки)

Родни митничари откриха кокаин от Южна Америка укрит в дъски (Снимки) - E-Burgas.com

Пресечен е опит за създаване на канал за трафик на кокаин от държава в Южна Америка през България за Нидерландия

Митнически служители от Териториални отдели „Борба с наркотрафика“ и „Митническо разследване и разузнаване“ към Главна дирекция "Митническо разследване и разузнаване" към Агенция Митници и на Териториална дирекция „Северна морска“, са селектирали за проверка по метода на анализа на риска контейнер, пристигащ от Суринам и съдържащ дъски от вида “БАСРАЛОКУС“.

В резултат на прецизната физическа проверка служители от отдел „Борба с наркотрафика“ „Северна морска“ са установили наличие на вещество в дъските, което е реагирало като кокаин.

Незабавно е започнато досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура-Варна. Разследването се води от разследващи митнически инспектори с пълното съдействие на Агенция „Митници“, ТД „Северна Морска“, ДАНС и сектор „Борба с организираната престъпност“-Варна.

В хода на извършваните първоначални следствени действия в тайници в част от товара са намерени и иззети 234 бр. фолирани пакета, укрити в самите дъски, които за тази цел са били подложени на специална обработка.

В резултат на изследването е установено, че това е кокаин с нетно тегло 58,170 кг., с много високо съдържание на активния наркотично действащ компонент - 70,8 %. На пазара, след добавяне на други примеси, полученото общо количеството наркотик би било поне 5 пъти повече.

За нуждите на съдопроизводството предметът на престъплението е оценен на  стойност 12 797 422 лева.    

Предприети са надлежни действия за установяване на крайния получател на наркотичното вещество.

С активното съдействие на българските представители в Евроджъст и Европол, както и на нидерландските власти наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура Варна са издали четири Европейски заповеди за разследване. Издадена е и Европейска заповед за арест за предаване на поданик на Кралство Нидерландия.

На 16.12.2020 г. нидерландските власти са предприели действия по задържане на лица, свързани с този трафик. Иззети са сумата от 76 000 евро, наркотични вещества, комтютърни конфигурации, както  и  други  веществени доказателства.

Делото се води за престъпление по чл. 242 ал.4 вр. ал.2 от НК. Предвиденото наказание за контрабанда на високорискови наркотични вещества е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, както и Глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Разследването по него продължава.

Галерия
Свързани статии
Контрабандист опита да пренесе 20 кг наркотици през границата (Видео) Митничарите от МП "Капитан Андреево" заловили над 27 млн. контрабандни лева през 2022 Заместникът на Гешев: С МВР спряхме над 200 хил. дози наркотици, предназначени за нашите деца 21-годишна бургазлийка се надруса и подкара кола, хванаха я край ''Меден рудник'' Започна акция "Бяло" срещу наркодилърите в цялата страна Предрусал молдовец с Ауди, вилня в бургаска автокъща Полицаи в Бургаско с положителни проби за наркотици и алкохол, били от лекарства Готвач на пико от "Меден рудник" бе прекъснат от полицията по време на готвене Спипаха поредния надрусан шофьор в Бургас, ето какво откриха в дома му (Снимки) Задържаха трима турци за пренос на наркотици през границата
Тагове
кокаин митница наркотици
Коментари

Още от последните новини