Родители: Няма да запишем децата си в I клас, ако бъдат отхвърлени от "А.Г. Коджакафалията"

Родители: Няма да запишем децата си в I клас, ако бъдат отхвърлени от

Ще се борим докрай и ако трябва, няма да запишем децата си да учатат I клас тази година. Това предупредиха родителите на 12-те деца, които са на път да останат отхвърлени от престижното ново ОУ „А.Г. Коджакафалията“, заради нова наредба. Родителите и днес се събраха на протест пред училището, където се срещнаха с директора Михаил Ненов.

За тяхно съжаление той обясни, че към момента няма промяна на ситуацията и това няма как да стане преди 15-ти юни, когато родителите ще имат възможност да препотвърдят желанията си и да чакат второто класиране. Той не се ангажира с това как може да завърши казусът, тъй като наредбата е категорична, но в същото време трябва да се вземе под внимание човешката и емоционалната страна. Според Михаил Ненов случаят е прецедент, тъй като от гледна точка на институционалната обосновка на местата за прием не съществуват случаи като този и съответно не съществуват ясни разпоредби за това какво се случва в един такъв казус. 

"Аз съм директор на повренето общинско училище и спазвам всички разпоредби на закона за училищното и предучилищното образование. Говорим за правила и аз питам: Къде остава възпитанието на децата в спазването на правилата. Ние се съобразяваме със съществуващите правила" заяви Михаил Ненов.

Директорът се ангажира да организира среща, на която да бъдат поканени представители на инспектората, на която да бъде чута и тяхната позиция. 

Родителите все пак заявиха, че ще отстояват правата си докрай, като са готови да стигнат до Регионалния инспекторат и до Министерството на образованието в София. 

Коментари

Още от последните новини