Ремонтират залата за изложби на бургаските художници 

Ремонтират залата за изложби на бургаските художници  - E-Burgas.com

Да се изгради нов вход с външни стъпала и ремонт на съществуващата изложбената зала на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска”. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от ГЕРБ проф. Севдалина Турманова, Веселин Пренеров, Калояна Живкова и Тони Минасян. 

Дружеството на бургаските художници (ДБХ) е създадено през 1956 г. Към момента негови членове са над 100 художници. Въпреки че локацията на изложбената зала е в идеалния център на Бургас, често гостите на града не стигат до нея заради липсата на добра видимост към галерията.  Тя дели общ вход с административната част на дружеството. Към момента няма и лесен достъп до помещенията за майки с колички, както и за хора, които са трудно подвижни. 

Всичко това затруднява дейността на дружеството, което поддържа изложби през всички 12 месеца в годината.

ДБХ участва в Биенале за съвременно българско изкуство "Приятели на морето", което е възобновено през 2004 година след 20-годишно прекъсване. Картините от биеналето се експонират в изложбената зала на „Александровска” и в Градската художествена галерия "Петко Задгорски"- Бургас.
Изявите на членовете на дружеството се включват в традиционната изложба на 24-ти май, където се връчва наградата "Млад художник" на името на Руси Стоянов, обща изложба на бургаските художници на 6 декември (Никулден и празник на Бургас), когато се връчва наградата "Художник на годината" и много други общи и индивидуални изложби.

ДБХ разполага с изготвен проект за изграждане на нов вход към изложбената зала, който ще даде възможност на минувачите по ул. „Александровска” да имат видимост към залата. Към този втори вход ще има монтирана и рампа, която ще осигури и лесна достъпност за всички ценители на изкуството.
Предвижда се и малка открита площ за организиране на други арт събития на открито.

Коментари

Още от последните новини