Рекордни концентрации на микропластмаси в Средиземно море

Рекордни концентрации на микропластмаси в Средиземно море - E-Burgas.com

Международен екип учени измери рекордна концентрация от 1,9 милиона микропластмасовни частици на квадратен метър на дъното на Средиземно море в близост до италианските брегове, предаде БТА.

Специалистите предупреждават, че замърсяването е възможно да бъде още по-голямо в други части на морето. „Това е най-високата стойност, измервана някога на морското дъно в световен мащаб”, заяви ръководителят на проучването, геологът Иън Кейн от университета в Манчестър. Изследването беше публикувано в американското сп. „Сайънс”.

Специалистите установиха, че микропластмасите се разпръсват на морското дъно с помощта на теченията и си се натрупват в тъй-наречените „горещи точки" на замърсяване. Но същите подводни течения снабдяват с кислород и хранителни вещества организмите, които обитават в близост до морското дъно. Притеснителното в случая е, че „горещите точки" на биоразнообразието и тези на замърсяването с пластмаси в дълбините на морето си съвпадат.

Учените подозират, че може да се установят и други, много по-високи нива на концертрации с микропластмаси в различни части на Средиземно море. Дълбочинните течения създават големи натрупвания, подобни на дюни. И там се натрупват пластмасовите замърсявания. Еколози установиха, че всяка година в моретата и океаните се изхвърлят над 10 милиона тона пластмасови отпадъци. 99 процента от тях се утаяват на морското дъно, като оформят подводни каньони.

Коментари

Още от последните новини