Референдум решава бъдещето на Обзор - ще стане ли отделна община?

Референдум решава бъдещето на Обзор - ще стане ли отделна община? - E-Burgas.com

„Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор, състояща се от населените места - гр. Обзор, с. Баня, с. Приселци, с. Раковсково, с. Емона, с. Паницово, с. Козница е въпросът, на който жители на съответните населени места с право на глас ще отговарят по време на местен референдум. Датата, определена за провеждането му е 28.02.2021 година, а до решението за свикването му се стигна след искане от страна на местен инициативен комитет. В архивите на Областна администрация Бургас няма информация в годините назад да се е провеждала подобна процедура, което дава предпоставки да се счита, че е за първи път.

Хронологията на събитията започва с искане и подписка от инициативен комитет. В рамките на месец юристите на  Областна администрация обстойно проверяват законосъобразността на постъпилото искане. След извършване на необходимите документални проверки Областна администрация предлага на Общински съвет Несебър да вземе решение за провеждане на местен референдум. Местният парламент излиза с негативно решение. Въпреки това, с цел охраняване на обществения интерес, а именно да не бъде осуетено упражняването на правото на местен референдум, законът предвижда изрично алтернативен вариант – насрочване от страна на областен управител. Негово е и задължението да  определи дата за провеждане. Организационно – техническата подготовка, както й разходите за провеждането му са ангажимент на Община Несебър. Поради необходимостта от информационна кампания, организирането и отпечатването на всички необходими книжа, се допуска предварително изпълнение на заповедта на Областния управител.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права и с „да" са отговорили повече от половината от участвалите в референдума.  При положителен вот на избирателите областният управител в двуседмичен срок внася доклад в Министерски съвет.

Свързани статии
Фекални води се изливат на плажа в Обзор Ясни са какви ще са предизвикателствата пред Обзор Несъгласните с рефередума в Обзор излизат на протест Несебър изпраща година с реализирани и започнати проекти за милиони Млад мъж от Обзор почина след часове лутане по болници в Бургас Откриха тялото на удавения турист в Обзор Установиха множество нарушения в Росенец, Буджака и Обзор Спасиха бедстващ кораб край Обзор
Тагове
обзор референдум
Коментари

Още от последните новини