Разследват престъпления с претоварване на камиони в Бургаско

Разследват престъпления с претоварване на камиони в Бургаско - E-Burgas.com
Последният тежък пътен инцидент в областта доведе до акцията на МВР и прокуратурата

Районна прокуратура - Бургас  наблюдава досъдебно производство, по което се разследват престъпления, свързани с претоварването на тежкотоварни транспортни превозни  средства

Правната квалификация на престъплението - предмет  на досъдебното производство е по чл. 136, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК. То касае застрашаване живота и здравето на водачите на превозните средства и на гражданите. Разследването се провежда в резултат на специализирана операция, осъществена съвместно от  Районна прокуратура - Бургас и ОД на МВР - Бургас.

В рамките на операцията са извършени 13 претърсвания на обекти в Бургас, Карнобат и Несебър. Иззети са над 400 000 електронни записа, съдържащи номер на превозното средство, вид на товара, търговските дружества получател и изпращач и др. Иззета е и документация от пет търговски дружества - пътни  листи, товарителници, кантарни бележки, справки за превозните средства. Те касаят период от последните 12 месеца. Разпитани са и множество лица, в качеството им на свидетели.

Данните бяха съобщени пред медиите днес от прокурор Георги Чинев - административен ръководител на Окръжна прокуратура - Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР - Бургас.

Извършен е анализ на причините, довели до всички пътнотранспортни произшествия с участие на тежкотоварни автомобили с маса между 18 и 40 тона, възникнали в бургаски регион през последните пет години. Става дума за общо 86 произшествия, при които са загинали 17 лица, а ранените са 117. От извършените експертизи е установено, че една от причините, довела до тях е претоварването на тежкотоварните автомобили.

Установено е също така, че претоварването е и причинна за деформация и разрушаване на пътната настилка на републиканската и общинската пътни мрежи, което води до ежегодни ремонтни дейности, заплащани от съответния бюджет. Справките показват, че през последните пет години сумите за ремонти за нарушена пътна настилка, причинена от претоварването на тежкотоварни транспортни превозни средства, възлизат на над 41 милиона лева.

Свързани статии
Започват засилени проверки на камиони и автобуси по пътищата у нас Събев идва на "Капитан Андреево" заради опашките от камиони Българските превозвачи все по-трудно правят курсове от и до Русия Засилват контрола на товарните автомобили в региона Приеха Северения обход на Айтос като обект с регионално значение Комисия обследва целия участък, през който минават камионите в Айтос Камиони с тонове пластмасови отпадъци са задържани на границата с Турция (Снимки) Васил Инджов: Всички трасета за камиони работят на "Капитан Андреево" Опашката за море в Гърция е вече 10 км Транспортните компании заплашват да напуснат България, ЕС не чу исканията им
Тагове
камиони
Коментари

Още от последните новини