Разбиха българска престъпна група за кражби в Италия,проверяват адреси и в Бургас

Разбиха българска престъпна група за кражби в Италия,проверяват адреси и в Бургас - E-Burgas.com

Четирима задържани у нас и петима – в Италия, за кражба на предмети в средиземноморската страна, съобщават от прокуратурата предаде "Нова". От септември 2018 година до февруари 2020 година в Италия са извършени множество кражби,  в които са участвали и българи. Основно те задигали строителни машини и техника.

Италианските власти са установили, че част от отнетите вещи били транспортирани по суша или море до България, където се предлагат за продажба. В тази връзка е било отправено искане за извършване на претърсване и изземване в жилища на конкретни лица, съпричастни към престъпленията – 18 граждани на България. Срещу всички тях се води наказателно производство в Италия.

Разследващите екипи от България и Италия са провели видеовръзка по повод специализирана полицейска операция на територията на двете държави.

В понеделник са извършени претърсвания и изземвания на вещи от недвижими имоти  в  Дупница, Джерман, Сапарева баня, Яхиново и  Бургас. Освен тях са били проверени и адреси по предоставените географски координати - стопански двор в с. Калековец, област Пловдив и терен с паркинг и къщи в гр. Дупница. Проверени са били и няколко адреса, свързани с лица, съпричастни към извършените престъпления в чужбина. За някои от тях е установено, че се намират на територията на Италия.

При извършените претърсвания на различни адреси са били открити и иззети множество вещи, предмет на престъплението – бормашини, ленти за осветление, контейнери, лебедки, бензинов тример, двигатели, 302 кашона с LED лампи, фурни за вграждане, кафе машини, индукционен котлон и други. Предстои да бъде извършена идентификация на неправомерно придобитите вещи в Италия, с цел връщането им на техните собственици.

Към настоящия момент, в изпълнение на издадени Европейски заповеди за арест, са задържани четири лица - Р.Г. (на 24 години), Е.Ш. (на 41 години), Т.А. (на 40 години), Р.К. (на 33 години). Трима от тях, с постановление на наблюдаващия прокурор, са задържани за срок до 72 часа. Т.А. засега е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР, като предстои постановяване на 72 часа и по отношение на него. На територията на Италия са били задържани пет лица, съпричастни към разследваното престъпление.

Коментари

Още от последните новини