Радев: Институции и партии трябва да търсят най-доброто решение за изборите

Радев: Институции и партии трябва да търсят най-доброто решение за изборите - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

“Всички заедно – институции и партии, трябва да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазването на тяхното здраве, на гарантирането на правото на вот и доверието в изборния процес, така че да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент“. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Държавният глава проведе първата от поредица консултации с партии извън парламента, чиято цел е обсъждането на дата на следващите парламентарни избори, както и безопасното им провеждане в условията на епидемия. Първи днес в разговорите участваха от партия „Има такъв народ“, чийто председател е популярния телевизионен водещ Слави Трифонов.

„Тези избори за първи път ще бъдат в условията на пандемия, а това налага повишена отговорност и повишени усилия, не само в институциите, но от всички политически субекти. Независимо дали са представени към момента в българския парламент. Трябва да се направи всичко необходимо за гарантиране на здравето на българите, за гарантиране на тяхното право на вот. Не само това, но и да се гарантира доверието в изборния процес, в неговата прозрачност и честност“, заяви държавният глава пред участниците в дискусията.

Той поиска да разбере тяхното мнение за това как да се гарантира правото на вот на карантинирани и изолирани български граждани, на българите в чужбина, както и надеждността на машинното гласуване. „Равнопоставена и ефективна предизборна кампания, така че да може следващият парламент да бъде реално отражение на волята на българите“, смята каза още Радев.

„Ние смятаме, че както е по закон, вие трябва да посочите изборите на коя дата да са. Искрено се надяваме да се съобразите, както с мнението на останалите, така и с вашето усещане, защото отговорността е ваша. Няма как да се прехвърли отговорността на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете, ясно е, че управляващите са достатъчно шумни и кресливи, използват всякакви начини за въздействия върху вас. Надяваме се, че ще вземете решение, полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, без значение коя е тя“, отбеляза от своя страна Тошко Йорданов, зам.-председател на „Има такъв народ“.

„Изключително важно е тези избори да бъдат организирани така, че страховете на хората, които те имат в себе си от тази болест, да не попречат на избирателната активност“, допълни го колегата му Филип Станев, според когото именно избирателната активност ще бъде ключова за преборването на купения и корпоративния вот.

Ако ние имаме въобще някаква тревога, тя е, че сега изборите ще бъдат правени от управляващите, от политическа партия ГЕРБ. Това, по нашето скромно мнение, поставя една известна сянка на съмнение за това доколко предстоящите избори ще бъдат честни“, смята още той.

Втората среща на Радев за днес бе със съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. „Контролната разписка категорично трябва да има не само баркод, а изписана партия, за която си гласувал. Така всеки може да провери за какво е гласувал“. Това предложение във връзка с предстоящото машинно гласуване отправи президентът Румен Радев.

Щом на контролните разписки има изписана политическа сила, те могат в края на изборния ден да се преброят, пресметнат и съпоставят с електронната памет на самата машина, смята президентът, според когото така ще има най-надежден контрол върху евентуални опити за манипулация на вота.

„Ако всичко съвпадне, това ще е гаранция, че машинно гласуване е 100% надеждно“, категоричен бе държавният глава.

„Редно е държавата да осигури на всички членове на СИК, особено на тези в мобилните, ако има такива, необходимите лични предпазни средства. Да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят и т.н. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства – маски, ръкавици, дезинфектант и т.н. Това ще покаже, че държавата мисли за своите граждани и за тяхната сигурност, както и отговорно отношение към изборния процес“, отбеляза пред тях Радев, обсъждайки мерките в деня на вота.

От своя страна Христо Иванов посочи, че в започната от „Демократична България“ кампания „Ти броиш“ вече са регистрирани 6 хил. застъпника, с което от партията искат да следят за честното отчитане на резултатите от гласуването. От партията предлагат още гласуване по пощата за всички български граждани, както и независим одит на хардуера и софтуера на машините, за да не се превърнат те в нова причина за недоверие. „Тук отговорността е на ЦИК и на управляващите“, посочи Иванов. Той призова още подписките на политическите сили да могат да се правят в електронен формат, броенето на бюлетините да е излъчвано онлайн в реално време, както и да са се увеличи безплатното ефирно време в обществените медии, за да може всички партии пълноценно да участват в политическия дебат.

По време на консултациите, които президентската институция инициира за предстоящите парламентарни избори, председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова обвини ЦИК и изпълнителната власт за липсата на машини 2 месеца и половина преди изборите, както и за сключен договор за тяхната доставка.

Шокирани сме от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж. Не е ясно кога и как ще бъдат доставени. Правителството не е осигурило логистика, не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, ще има ли видео-наблюдение, какъв ще бъде транспортът. Няма методика за сертифицирането и одита на тези машини. Няма правила за гласуване на карантинираните лица в условията на пандемия. Нещо повече – няма санитарен протокол за безопасно провеждане на предстоящите избори, заяви Манолова.

Според нея с бездействието си властта „отдалечава реалната дата за провеждане на изборите“, която за сега все още не е фиксирана с указ на президента, но Радев заговори за 28 март.

Манолова отправи и предложение към извънпарламентарната опозиция за създаване на гражданска ЦИК, която да наблюдава паралелно организацията на изборите, изборния процес и дори да извърши паралелно преброяване на вота.

„Честни избори, организирани от правителството на ГЕРБ е една химера, една мечта. Това е причината, поради която гражданите искаме да вземем този процес в собствените си ръце и всички заедно да гарантираме честността на изборите“.

Това заяви адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ по време на консултациите при президента за предстоящите парламентарни избори.

Адв. Хаджигенов също застъпи тезата за вот по пощата, като гаранция за правото на глас на болните и поставените под карантина лица в условията на епидемия. „Активна регистрация, т. е. на всеки подал уведомление до ЦИК, че желае да гласува по пощата, ще му бъдат изпратени номерирани бюлетини. Това се практикува от стотици години в Европа и по света“, смята той.

Според него този механизъм може да бъде приложен и за българите в чужбина, бе да се налага отварянето на избирателни секции. Адв. Хаджигенов даде за пример Нидерландия, където живеят много български граждани и където предстои да бъдат разкрити две секции. „Абсурдно е, дори и извън условията на епидемия те да упражнят правото си на глас“, категоричен е той.

Юристът подчерта още, че според него институциите няма да успеят да организират и машинното гласуване в оставащото време преди изборите.

От своя страна пиар експертът Арман Бабикян призова за законови промени, с които да се премахнат подписките с лични данни при регистрацията на партии и коалиции, които и без друго са регистрирани в съда. „Тази подписка е абсолютно неприложима, да не кажа вредна в условията на пандемия. Условно, ако 60 политически субекта се кандидатират за предстоящите парламентарни избори, всеки от тях събира по повече от 2,5 хил. подписа. Четвърт милион души ще влязат в контакт, за да удостоверят факт, който вече е наличен в българския съд. Абсолютно безумие“, смята той.

Бабикян повдигна още въпросите за охраната на машините, преносимата им памет, както и призова да се помисли за евентуална ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии.

Свързани статии
Президентът обяви състава на служебния кабинет Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Румен Радев: Нека този свят празник донесе топлина във всяко българско семейство Радев на среща с Ердоган заради мигрантите Президентът кани ДПС на консултации Радев за войната по пътищата: Цяло поколение израсна без масов спорт и природосъобразен начин на живот Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Президентът: Старостта не бива да е бреме, обществото ни е в дълг на възрастните хора Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас
Тагове
радев президент консултации избори
Коментари

Още от последните новини