Работещите в МВР – сред най-добре платените в Европа, уж!

Работещите в МВР – сред най-добре платените в Европа, уж!   - E-Burgas.com

В България персоналът в МВР е сред най-добре платените в Европа. Това е записано в доклад за разходите на полицията и пожарната, изготвен от Световната банка, съобщава БНР.
От институцията препоръчват намаляване на административния персонал и оптимизация на регионалните структури на полицията и пожарната. Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1 700 лева, изчисляват от Световната банка. От там подчертават, че заключенията им противоречат на общоприетото схващане, че заплатите в полицията и пожарната са ниски.
След като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицейските служители са на равнището в Швеция и Словения.
Причината обаче за тези резултати се крие във високите социални вноски. Те са 51% от общия месечен разход, правен за служител в полицията и пожарната. Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, но реално служителите получават сравнително ниски възнаграждения.
За да се подобри ефективността на харчовете в системата, трябва да се помисли и за оптимизация на звена и освобождаване на административен персонал, подчертават в своя анализ от Световната банка.

 

Коментари

Още от последните новини