Прокуратура и полиция проведоха превантивна среща с ученици от Бургас, ето защо

Прокуратура и полиция проведоха превантивна среща с ученици от Бургас, ето защо - E-Burgas.com

Неутрализирането на мобилните лаборатории за синтетични наркотици, както и разновидностите на дизайнерските дроги и влиянието им върху човешкия организъм, бяха акцентите в превантивната среща на окръжен прокурор Красимира Кателиева и инспектор Мирослав Кюмюрджиев от отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас, проведена с ученици от 9 и 10 клас на Профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски”.

Подрастващите проявиха искрен интерес към представяната материя, включваща видовете наркотици и опасните последици от употребата им – от полицейска гледна точка и наказателната отговорност за производството, държането, разпространението и употребата на наркотици – от гледна точка на прокуратурата. Особено внимание бе отделено на амфетамините, метамфетамините и т.нар. „друсан чай”, които в последните години са сред най-актуалните дроги, въпреки огромната вреда, която нанасят на човешкия организъм.

Прокурор Красимира Кателиева наблегна на факта, че изключително голям е процента на младежите, които след употребата на синтетични наркотици отключват психични заболявания, които ги правят опасни както за себе си, така и за околните. Думите й бяха подкрепени и от инспектор Кюмюрджиев, който сподели наблюденията си относно снижаване на възрастовата граница, както при употребяващите, така и при наркодилърите. Разгледани бяха случаи на разпространението на т.нар. „друсан чай”, при който истинския чай се дообработва с различни синтетични канабоиди. По отношение производството на наркотици / най-вече метамфетамини или т.нар. „пико”/ инспектор Кюмюрджиев изрази опасенията си, че в мобилните лаборатории, неутрализирани от полицията, от нискоквалифицирани лица се добиват неясни по рода си и в повечето случаи опасни химични субстанции. Те обаче се пласират бързо, най-вече заради ниската си цена.

Учениците от Профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски” се интересуваха от раздвоя на случаите, в които шофьори се качват в автомобилите си след употреба на наркотици. По този повод в детайли бе разгледана наказателната отговорност, носена от подобни нарушители при причиняване на смърт или тежки телесни повреди. Не бе подмината и темата за финансовите санкции, предвидени в закона, които в последните години се увеличиха драстично.

В края на срещата подрастващите в свободен диалог дискутираха актуални въпроси, свързани с вредата от наркотиците и степента на ефективност при налагане на наказанията на дилърите.

Коментари

Още от последните новини