Проф. Кантарджиев: Очакваме увеличение на броя на заразените с коронавирус през ноември

Проф. Кантарджиев: Очакваме увеличение на броя на заразените с коронавирус през ноември  - E-Burgas.com

През септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Това заяви пред Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„С днешна дата броят на заразените расте. Тръгнахме нагоре“, обобщи специалистът и уточни, че с идването на зимните месеци се очаква увеличаване на броя заразени в страната.

„Ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му, през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно областните щабове ще решават какво да се прави по места, а не да има общо затваряне. "Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица", уточни професорът.

Проф. Кантарджиев заяви, че в София най-добре се спазват противоепидемичните мерки, особено в големите търговски вериги – да се носи маска, да се спазва дистанция. И се оплака, че в края на миналата седмица минал през Троянския манастир и само той бил с маска.

Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене, категоричен е Кантарджиев. Уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така.

Той коментира и ситуацията в училищата и дали очаква да има изцяло затворени такива. „Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски", заяви професорът и обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма.

"Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото". Така проф. Тодор Кантарджиев коментира новината, че брифингите за коронавируса на Националния оперативен щаб се завръщат – веднъж седмично и това ще бъде в четвъртък. 

Коментари

Още от последните новини