Проф. Чуков: Ситуацията с мигрантите е трагична, тепърва предстои сериозната вълна

Проф. Чуков: Ситуацията с мигрантите е трагична, тепърва предстои сериозната вълна - E-Burgas.com

"Ситуацията с нелегалните мигранти е много трагична. А Турция вече не е същата. Ердоган предните години много ясно насочваше своя потока към Гърция, а не към България, но той даде статут на гости на тази общност" .Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на bTV, след като автобус с мигранти катастрофира у нас и двама полицаи загинаха в опит да го спрат. 

"В момента операцията на Ердоган в Северна Сирия най-вероятно ще се отложи, всички са против, но той иска да се отърве от тези хора. Затова бежанците по всякакъв начин ще търсят да си тръгнат и затова вие виждате цели семейства в момента напускат Турция с еднопосочен билет", поясни той. 

Според Чуков българската държава трябва да отчете, че имаме ново много силно предизвикателство. "Тепърва ни предстои тази вълна. Каква част от тези мигранти вече са тръгнали или ще тръгнат не се знае, като говорим само за сирийците. Иначе общо са някъде около 5 милиона афганистанци и иранци и всякакви други. Трябва да ви кажа, че наистина в Турция ври и кипи. Трябва да се готвим за всичките останали предизвикателство относно миграцията",каза арабистът. 

Според бившия вътрешен министър Валентин Радев е необходимо освен влагане на пари в оградата по границата трябва натам да се насочат и още хора. 
„България не може сама да се справи с този натиск, който очевидно предстои. От вчерашния ден разбрахме от синдиката на МВР, че няма достатъчно кадри, не е окомплектована съставът и е лошо оборудване", добави той. 

Радев заяви и че е много важно вътрешна сиryрност да направят необходимото за вземане на важни мерки да спрат каналджийство. 

Според него може да се върне и армията на границата. 

Свързани статии
Разширяват системата за комуникация по границата с Турция Водачът на линейката с мигрантите дал положителен тест на амфетамин (Снимки) Заловиха мигранти в линейка в Бургаско, били облечени като медици Съдят грузинец за превоз на мигранти Заловиха 13 нелегални мигранти на входа на София Поредна гонка между полиция и мигранти на "Тракия" Полицай пострада тежко в катастрофа при гонка с мигранти Демерджиев: Граничарите ни защитават с телата си и плащат с телата си необезпечеността на границата Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Д-р Мохд Абуаси: Не стрелят мигрантите, а каналджиите
Тагове
мигранти граница
Коментари

Още от последните новини