Приходите на хотелиерите нарастват благодарение на българските туристи

Приходите на хотелиерите нарастват благодарение на българските туристи - E-Burgas.com

Приходите от нощувки през ноември 2017 г. възлизат на 37.5 млн. лв., или с 12.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, съобщи Националният статистически институт. Те се дължат главно на българските туристи, които са похарчили през месеца в хотелите с близо 15 на сто повече, отколкото през същия месец на миналата година. Освен това те са три пъти повече от чужденците и докато чуждите граждани предпочитат предимно хотелите с 4 и 5 звезди, българите се разпределят приблизително по равно във всички категории места за настаняване

Увеличението на приходите от нощувки на български граждани е с 14.7%, а чужди граждани - с 9.8%.

През ноември, който е един от най-слабите месеци за туризъм, общият брой на нощувките нараства с 10.5% до 711.3 хил. Най-голямото увеличение (със 17.8%) е в хотелите с 4 и 5 звезди. В тях са реализирани две трети от нощувките на чужденци и една трета от нощувките на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 20.9% от нощувките на чужди граждани и 29.1% - на българи, докато в нискокатегорийните (с 1 и 2 звезди) те са съответно 10.9 и 33.5%.

Броят на пренощувалите туристи се увеличава за година със 7.4% до 371.6 хил., като българските туристи са били с 9.5% повече, а чужденците - с 2.1%.

Коментари

Още от последните новини