През юни в Бургас: Безплатни прегледи за карцином на простата и бъбречно-каменна болест

През юни в Бургас: Безплатни прегледи за карцином на простата и бъбречно-каменна болест  - E-Burgas.com

Ето как става записването на часове

Месец юни е посветен на профилактиката на четири основни урологични заболявания. Първата половина на месеца е насочена към скрининг за карцином на простата и бъбречно-каменна болест, а втората към доброкачествена хиперплазия на простата и създаващата неудобство на дамите инконтиненция на урина. Прегледите  са безплатни и ще се извършват от началника на Отделението по урология на УМБАЛ Бургас д-р Николай  Миринчев и д-р Злата Чолакова. Те ще стават след предварително записване на час на тел.: 0879 357758 (от 14ч. до 15ч. в делнични дни) на следните дати:

-          Простатен карцином  -  5-ти до 8-ми юни; 

-          Бъбречно-каменна болест (уролитиаза) -  12-ти до 15-ти юни;   

-          Доброкачествена хиперплазия на простата – 19-ти – 22-ри юни;

-          Инконтиненция на урина (изпускане на урина) при жени – 26-ти – 29-ти юни.

Самите прегледи ще се провеждат между 13:00 – 14:00ч. в Медицински център „Св. Николай Чудотворец”, който се намира до Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Предварителното записване на час е задължително.

„Тези заболявания засягат най-голям брой хора, затова се концентрираме върху тяхната профилактика. Целта ни е да подпомогнем ранната диагностика, която е ключова за успешното лечение ”, заявява  д-р Николай Миринчев.

Отделението, което той завежда,  е едно от най-високотехнологичните в областта.  В УМБАЛ Бургас е внедрен най-модерният апарат за ехографско трансректално изследване на простатa  - трансректален трансдюсер. При необходимост през него чрез специален “пистолет”  се извършва биопсия на простатната жлеза.

Отделението по урология  разполага още  с  уретероскоп, към който има ултразвуков интракорпорален литотриптер, с чиято помощ се разбиват камъните в уретера и бъбрека. А също и с екстракорпорален литотриптер, чрез който камъните се разбиват още по-щадящо за пациента – неинвазивно,  през кожата,  с помощта на ултразвукови вълни. За  операции на хиперплазия на простатната жлеза се използва биполярен резектоскоп.

Понеже часовете за профилактичните прегледи са ограничени, е желателно пациентите, които имат интерес, да се запишат възможно по-скоро.

Коментари

Още от последните новини