Предоставят нова модерна апаратура в УМБАЛ-Бургас

Предоставят нова модерна апаратура в УМБАЛ-Бургас - E-Burgas.com

Модерна апаратура за ултразвуково изследване на каротидни (сънни) артерии ще бъде предоставена на УМБАЛ-Бургас. Това е високоефективен метод за диагностика, който позволява да се идентифицират структурни изменения на сънните артерии и да се предотврати инсултът.

Апаратурата ще бъде използвана за безплатни скринингови кампании, осъществявани с партньорството на Ротари клубовете и лекари от УМБАЛ Бургас, които ще се обявяват периодично. След приключването на проекта апаратурата ще бъде дарена на Бургаската болница. Тя е по Проект за превенция на исхемичния мозъчен инсулт, който ще се осъществява с партньорството на Ротари Дистрикт Д2482 и лекари от УМБАЛ Бургас АД. 

В проекта „Rotary No Stroke Bulgaria" („Ротари без инсулти в България") – глобален грант на Ротари Дистрикт Д2482 са включени четири университетски болници, сред които и УМБАЛ Бургас. В представянето в петък ще участват представителите на трите Ротари клуба в Бургас – Ротари клуб „Бургас", Ротари клуб „Бургас Пиргос", Ротари клуб „Бургас Приморие".

В България годишно умират над 20 000 души, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт.  Проектът „No Stroke Bulgaria" е съобразен с този сериозен проблем. Основната цел е да се намалят случаите на посоченото заболяване чрез скрининг за исхемичен мозъчен инсулт на високорискови групи от населението.

Коментари