Преброяваме се пробно през март

Преброяваме се пробно през март - E-Burgas.com

В рамките на предстоящото през 2021 г. преброяване на населението Националният статистически институт (НСИ) ще засече координатите на всяка постройка и ще я включи в регистър.

Преброителите няма да се интересуват дали постройката е законна или не, а само от нейното състояние, но ще предадат данните за ползване на общините, които да актуализират жилищния си фонд. Това съобщи на пресконференция зам.-председателят на института Диана Янчева, която е и ръководител на работната група за преброяването. Т. нар. георефериране на сгради ще се прави за пръв път, а експертите ще направят предварителния обход в определени общини между 9 и 13 март тази година..

През март тази година експертите на НСИ ще тестват методиката си чрез предварително преброяване. То ще се осъществи в два етапа - електронно преброяване за цялата страна между 20 и 26 март и класическо преброяване по домовете в част от общините Разград, Велинград и район "Студентски" в София между 27 март и 2 април.

Общините са избрани, защото обхващат различни категории хора и това ще позволи да бъде тестван в най-голяма степен инструментариумът на преброяването. Преброените сега няма да бъдат освободени от същинското преброяване, което ще започне на 22 януари догодина. Числени резултати от пробното преброяване няма да се публикуват.

Предстои набиране на преброители и контрольори. В рубрика на сайта на преброяването www.census2021.bg "Как да стана преброител?" желаещите могат да се запознаят с условията за това.

Слоганът на кампанията е "Включи се, защото си важен!".

Коментари

Още от последните новини