Повече гратисчии в градския транспорт на Бургас

Повече гратисчии в градския транспорт на Бургас - E-Burgas.com

Момче от "Меден рудник" пътува с картата на баба си, а възрастен мъж използвал снимка на жена

С 10% се е увеличило гратисчийството след въвеждане на електронната билетна система в градския транспорт в Бургас. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас инж. Петко Драгнев, управител на общинското предприятие„Бургасбус“ във връзка с новия вид транспортно обслужване в града и опитите да бъдат заобиколени правилата.

„След въвеждането в действие на електронната билетна система се наблюдава повишаване на гратисчийството. Най-честите нарушители са младежите, които по една или друга причина –по необходимост или за развеселяване, търсят начини да не се валидират на устройствата в автобусите. Повишили са се от порядъка на 10% след въвеждането в действие на електронната билетна система“, подчерта инж. Драгнев.

От общинската фирма-превозвач са разпоредили на служителите си в автобусите да бъдат по-бдителни и да засилят проверките на билетите и пластичните карти. Част от кондукторите няколкократно са влизали в пререкание с младежи за опитите от тяхна страна да заобиколят правилата. „Момче от „Меден рудник“ постоянно се опитва да пътува с картата на баба си. Възрастен мъж без опит в чекирането на пластичната карта също пробва да мине гратис с карта, на която има снимка на жена“, споделят кондукторите.

„В най-скоро време всички кондуктори ще бъдат оборудвани с мобилни устройства за проверка на картите. Така че смятам, в най-скоро време ще пресечем тази лоша практика“, заяви инж. Петко Драгнев.

Глобата за нередовен пътник в градския транспорт е 10 лева, ако я заплати веднага при установяване на нарушението. Ако не заплати глобата на място, пластичната карта се взима и се връща след заплащане на санкция от 20 лева в Билетния център. „В какъв срок може да стане това – зависи от пътуващия в нарушение на правилата“, уточни инж. Драгнев.

Коментари

Още от последните новини