Покупките на осигурителен стаж намаляват с една четвърт

Покупките на осигурителен стаж намаляват с една четвърт - E-Burgas.com
Снимка: dnevnik.bg

По-малко хора са купили осигурителен стаж, за да получат пенсия, сочи сравнението на данните на Националния осигурителен институт за 2015 и 2016 г. През 2016 г. са си купили недостигащ осигурителен стаж 5011 души, с 25% по-малко отколкото през предходната година. Пенсиониралите се с купен стаж през миналата година са 3148 души, а година по-рано броят им е бил 4439 души.

Приходите на НОИ от купен осигурителен стаж намаляват с 27% до 11.7 млн. лв. При това броят недостигащи месеци, платени от кандидат-пенсионерите, е практически непроменен - средно 22 месеца. Цената на месец стаж също е една и съща (виж графиката по-долу). По закон хората, на които не им достигат до 5 г. осигурителен стаж, но са навършили годините за пенсиониране, могат да внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към датата на внасянето на вноските. Училите висше образование или докторантура пък могат да платят по всяко време за толкова месеца, колкото са следвали, без да изчакват навършването на години за пенсия. Тъй като тенденцията за повишаване на минималния осигурителен доход с годините е устойчива, с отлагането на покупката на стаж номинално поскъпва.

През тази година, например, минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се е 460 лв, което означава, че цената на 1 месец стаж е 86.48 лв. при 74.76 лв. през 2016 г. и 2015 г. За сравнение - през 2010 г. тя е била 67.20 лв., а през 2006 г. - 50.6 лв. Догодина ще е още по-скъпо заради нарастването на вноската за пенсия с 1 процентен пункт докато базата за изчисляването й - 460 лв., поне според средносрочната бюджетна прогноза, ще остане непроменена.

Коментари

Още от последните новини