Подписаха новите колективни трудови договори в сферата на образованието и на общинското здравеопазване

Подписаха новите колективни трудови договори в сферата на образованието и на общинското здравеопазване - E-Burgas.com

* Кметът Николов награди медицинската сестра Татяна Георгиева, която бе доброволка в Инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас по време на пандемиятаот COVID-19

 

Кметът Димитър Николов и представители на учителските синдикати в Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието. В документа са договорени условията на труд и заплащане в учебните заведения в условията на делегирани бюджети и самоуправление.

Според новия КТД се запазват всички социални придобивки на работещите в системата на образованието. Освен това, се отпуска допълнителен 5-дневен платен годишен отпуск за всички учители в детските градини, с което се изравняват с платения годишен отпуск на  училищните педагози.

Кметът изрази задоволство от отличните постижения тази година на бургаското образование и сподели, че това е и сферата, в която бюджетът не е ощетен от пандемията и това ще позволи да се направят значителни инфраструктурни подобрения това лято.

Анекс към колективния трудов договор на общинските медицински професионалисти по здравни грижи бе подписан от кмета Николов и представителите на синдикатите в здравеопазването.

Според него началната основна месечна заплата за медицински професионалисти по здравни грижи /медицинска сестра/ не може да бъде по-ниска от 930 лв. Към заплатата на медицинските сестри, работещи в самостоятелни детски ясли и яслени групи в детски градини се добавя допълнително ежемесечно възнаграждение в размер на 20 лв., считано от 01 юли 2020 г. На детегледачките в самостоятелните детски ясли допълнителното възнаграждение към заплатата ще бъде от 10 лв. на месец.

Във връзка с извънредното положение и мерките, свързани с него за 2020 година се предоставя допълнителен платен годишен отпуск в размер на 10 дни за медицински специалисти и персонала в детските ясли, яслените групи към детски градини и медицинските сестри в детски градини и училища. Този допълнителен платен отпуск трябва да се използва до края на настоящата календарна година, без право на прехвърляне за следващата.

На медицинските сестри на здравните медиатори ще бъдат осигурени ваучери на стойност 250 лв. за работно облекло.

По време на срещата кметът Димитър Николов награди медицинската сестра в детска градина "Райна Княгиня" Татяна Георгиева, която по време на пандемията в продължение на един месец доброволно стана част от екипа на Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас.

Галерия
Коментари

Още от последните новини