По-високии обезщетения за близките на прегазената Ани, постанови Апелативният съд в Бургас

По-високии обезщетения за близките на прегазената Ани, постанови Апелативният съд в Бургас - E-Burgas.com

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на бившият директор на „Бургасинвест“ ООД Атанас Щерев, за катастрофата,  при която загина 18-годишната Антоанета Димитрова.  Той трябва да изтърпи три години в затворническо общежитие , както определи първоинстанционният съд, но въззивната инстанция  увеличи  размера на присъдените обезщетения  за претърпени неимуществени вреди от гражданските ищци. На всеки от ищците Щерев ще трябва да заплати  по 150 000 лв. , а не по 80 хил. лв. Освен това апелативния състав увеличи и  размера на присъдената държавна такса от  6 4000 лв. на 12 000 лв. 

Инцидентът с Тони стана на 5 януари 2014 г. Около 18.40 часа в на ул. „Д. Димов“, срещу бл.37 в к-с „Зорница“ при управление на лек автомобил  Щерев не намалил скоростта и не спрял преди пешеходната пътека, за да пропусне пресичащата по нея, допуснал ПТП  и по непредпазливост причинил  тежка черепно - мозъчна травма, която довела до смъртта й, пише в обвинителния акт.

Производството пред ОС Бургас е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.  

Решението на АС Бургас  е подписано с особено мнение от един от членовете на съдебния състав, според когото за реализиране  целите  на  генералната  и специална превенция  на  закона  Атанас Щерев не трябва  да търпи  ефективно наказание  „лишаване  от свобода“, а  да му се определи  пет  годишен  изпитателен срок.

Съдебният акт подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС.

 

Коментари

Още от последните новини