Пет ключови сгради отварят врати през 2020 година в Бургас

Пет ключови сгради отварят врати през 2020 година в Бургас  - E-Burgas.com

Няколко ключови обекти в Бургас ще бъдат завършени до края на годината и ще отворят врати за посетители. Това обяви кметът Димитър Николов по време на представянето на проекта за Бюджет 2020 за община Бургас. 

Очаква се до края на годината да бъде завършена на  Новата библиотека и Център за съвременно изкуство, която се строи в Бургас. Старт на проекта бе даден през август месец миналата година, когато беше съборена старата сграда на Немската болница в ЦГЧ. Няколко седмици по-късно започна и строителството на новата сграда. До момента всичко върви по план и забавяния по проекта не се очакват. 

Същото се отнася и за сградата на културния Дом на Нефтохимика, където в момента се извършва основен ремонт. До края на годината НХК ще отвори врати като модерна обществена сграда, в която ще се помещават Изцяло ще се модернизира всичко без залата на Общинския съвет. В новата част, която ще бъде надстроена ще има две нови многофункционални зали. Останалите помещения ще бъдат обновени и обособени на зони според вида изкуство - изобразителни, приложни, музикални, зали за танци и др. Други нововъведения ще бъдат асансьор и пасарелка в сградата, конферентен блок, бистро с тераса и библиотека.

Трябва да бъде завършена и новата спортна зала "Арена Бургас", чието строителство претърпя няколко забавяния. Последната информация гласеше, че строителството ще приключи в края на минала година, но това не се случи. Очаква се спортната зала да започне да функционира до няколко месеца. В момента освен по строителството й се работи и по довеждащата инфраструктура. 

Концертна зала "Проф. Иван Вульпе", в която се извършва основен ремонт, също ще бъде готова през следващите 12 месеца. Сградата пострада и при строежа на подземния паркинг в близост, чието строителство започна през 2011 година. Тогава се появиха пукнатини на фасадата и в помещенията на филхармонията. Друга част от проблема е свързана с течове, които допълнително затрудняват работата на музикантите.

Напълно готова е и новия Конгресния център, който се намира в зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Очаква се тя да отвори врати всеки момент. Тя трябва да повиши условията за конгресен туризъм в Бургас, които в момента не са на особено високо ниво. 

Коментари

Още от последните новини