Пет години затвор за Алекс, който прегази две жени в Карнобат

Пет години затвор за Алекс, който прегази две жени в Карнобат - E-Burgas.com
Снимка: bTV

Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 5 години „Лишаване от свобода", което да бъде изтърпяно при първоначален „общ" режим на Алекс Д. и лиши подсъдимия от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 8 години.

Съдебната инстанция призна Алекс Димов за виновен в това, че на 3 октомври 2018 в Карнобат при на лек автомобил „Мерцедес", нарушил правилата за движение по пътищата, посочени в Закона за движение по пътищата:

Чл. 20, ал. 1 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват" и

Чл. 21, ал. 1 от ЗДвП: „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч: категория „В" в населено място 50 км./ч.", като се движел със скорост около 90 км./ч., в следствие на което загубил контрол над автомобила, допуснал пътно транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – Г. Н. и К. Г.

Държавното обвинение поиска от съда да определи наказание в размер под средния спрямо Алекс Димов, което след намаляване на присъдата с 1/3-та да бъде 4 години и 8 месеца „Лишаване от свобода" при „общ" режим на изтърпяване, както и подсъдимия да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 6 години. Частните обвинители не се съгласиха със становището на прокуратурата и поискаха наказание над средния размер. Защитата пледира за приложение на чл. 66 – наказание с изпитателен срок.

Делото бе гледано по реда на Съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна всички факти изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и изрази съжаление. При произнасяне на своята присъда, Бургаският окръжен съд се ползва от направените самопризнания. Съдът допусна до изслушване двама свидетели, по искане на защитата на Алекс Д., които изясниха факти и обстоятелства относно личността на подсъдимия.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.

Коментари

Още от последните новини