Пет години изпитателен срок за разследващ полицай взел подкуп

Пет години изпитателен срок за разследващ полицай взел подкуп - E-Burgas.com
lentata.com

Апелативен съд-Бургас  призна за виновен разследващ полицай Стоян Маринов в получаване на подкуп и му наложи наказание „лишаване от свобода“  за срок от 3 г., изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 5 г.

Първоначално Маринов е бил оправдан от Окръжен съд –Ямбол. Последвал е протест на Окръжната прокуратура –Ямбол, след който през декември 2015 г. Апелативен съд-Бургас отменя присъдата на предходната инстанция и признава Маринов за виновен по повдигнатите обвинение. През м. май 2016 г. осъдителната присъда е отменена от ВКС, а делото върнато на апелативните магистрати.

С постановената днес присъда, съдът наложи на родения в гр. Елхово 43-годишен мъж, „глоба“ в размер на 2 000 лева и го лиши от право да заема държавна длъжност – старши разследващ полицай, както и да упражнява разследваща дейност в държавно учреждение за срок от три години.

Престъплението, за което Маринов е признат за виновен е по чл.302, т. 1 и 2, б. „а“, вр. чл.301, ал.1 от НК.

През месеците август и септември на 2014-та година Стоян Маринов, изпълнявал служба, като разследващ полицай в РПУ –„Тунджа“, обл. Ямбол. Възползвайки си от служебното си положение подсъдимият, чрез изнудване, поискал дар от 200 лева, от друго лице, за да не бъде то привлечено като обвиняем по досъдебно производство за кражба.

Така, възползвайки си от страха от наказателно преследване на лицето, Маринов опитал да получи облага за себе си, като предложил да не извърши действия по служба.

Подсъдимият, първо подтикнал лицето да му даде подкуп, а в последствие и получил исканата сума.

Стоян Маринов е бил задържан от служители на Служба „Сигурност“ към  ОД на МВР-Бургас на 01.11.2015 г.

Присъдата на Апелативен съд-Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране в петнадесетдневен срок.

Коментари

Още от последните новини