Пенсионерка даде близо 35 000 лева на телефонни измамници

Пенсионерка даде близо 35 000 лева на телефонни измамници - E-Burgas.com

Пореден случай на „ало” измама. Жертвата е възрастна жена на 87 години от Добрич. След поредица от телефонни разговори тя е била подмамена да хвърли спестяванията си през прозореца.

Сумата е 25 000 канадски долара, които се равняват приблизително на 35 000 лева. Измамниците са се представили за служители на МВР, които извършват специализирана полицейска операция.

Сигналът за измамата е подаден на 23 ноември. В него е посочено, че по-рано същият  ден жена от града е получила телефонно обаждане от неизвестен женски глас. Непознатата се е представила за полицейски служител и е заявила, че се провежда спецоперация за залавяне на телефонни измамници.

След това потърпевшата е получила телефонно обаждане от мъж, който се е представил за началник на районното управление и й казва, че трябва да събере всичките си спестявания и да ги предаде на измамниците, обясни Даниел Илиев, говорител на райнонната прокуратура.

Жената е имала 25 000 канадски долара в себе си, сложила ги е в найлонова торбичка и ги е пуснала през прозореца.

Извършителите се издирват. Образувано е досъдебно производство.

От юни досега има 12 досъдебни производства за телефонни измами. Това е 13 случай, обясни Илиев.

„Всяка седмица констатираме поне по един случай на телефонна измама. Има задържани лица – двама помагачи. Повдигнати са им обвинения”, каза Илиев.

Схемите на телефонните измамници са основно две. При едната се представят за полицейски служители, които провеждат спецакция. При втората заблуждават жертвата, че негов близък се нуждае от спешна операция.

Коментари

Още от последните новини