Пантеона посреща инициативата "Книги за смет" в Бургас

Пантеона посреща инициативата

Кампанията ще се проведе на 27 и 28 юни в градовете Бургас, Велико Търново и Варна 

Необичайната обстановка през последните месеци няма да попречи на най-обичаната екологична кампания в страната да се проведе. Организаторите от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum обявяват осмото издание на "Книги за смет", което ще се случи още следващия уикенд в градовете Бургас, Велико Търново и Варна. За седма поред година Община Бургас е партньор на кампанията.

Традиционно основният пункт ще е в Приморски парк, в пространството между Пантеона и бул. "Димитър Димов", а за втора поредна година и на паркинга на "Кауфланд" (ул. "Янко Комитов" 8).

Всеки, желаещ да се включи в "Книги за смет", може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга. Във всеки град събитието ще започне в 10:00 часа и ще продължи до 13:00 часа.

При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби. Участниците ще бъдат помолени да спазват разстояние от 1.5 м между себе си на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги. Носенето на маски е препоръчително, но не задължително, тъй като инициативата се провежда на открито.

По регламент срещу всеки килограм предадени пластмасови отпадъци участниците в инициативата ще могат да получат книгa по избор. Тази година фокусът е върху творби, по които са направени филми: "Доктор Дулитъл", "Дивото зове", "Анн от фермата "Грийн Гейбълс", "Война на световете", "Министерство на времето", "Колекционерът на изгубени неща", "Ловът", "Любими стихчета за България", "Малкият принц" и др.

За рециклиране ще бъдат приемани само пластмасови отпадъци, почистени от хранителни или други остатъци, годни за рециклиране, събрани по възможно най-компактен начин - найлонови торби, туби и шишета от течности, препарати, пластмасови капачки, тарелки и т.н.

От първото издание на "Книги за смет" през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 60 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

Свързани статии
Нова библиотека отвори врати в поморийския квартал Каменар (Снимки) Четири кучета от приюта в Бургас вече си имат нов дом, други шест го очакват (Снимки)
Тагове
книги панетона
Коментари

Още от последните новини