Паметна плоча ще има пред дома на художника Ненко Токмакчиев в Бургас

Ненко Токмакчиев / Снимка Татяна БАЙКУШЕВА
Ненко Токмакчиев / Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Паметна плоча ще бъде поставена пред дома на големия бургаски художник Ненко Токмакчиев на улица „Оборище“ 109 в Бургас. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. Идеята е на Дружеството на художниците в морския град. Докладната записка е входирана от Веселин Пренеров. Разходите за изработката и поставянето на плочата ще бъдат поети от наследниците на твореца. 

Ненко Токмакчиев е роден на 13.04.1931 г. в гр. Айтос. През 1945 г. постъпва в Механотехникума в гр. Бургас. През 1957 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович“ със специалност сценография при проф. Иван Петков.
От 1957 г. до 1959 г. работи последователно в театрите на градовете Велико Търново и Плевен.
От 1959 г. Ненко Токмакчиев се установява в Бургас и става член на групата на художниците в града. През 1962 г. е избран за редовен член на Съюза на българските художници. До края на живота си участва активно в дейността на Дружество на художниците в Бургас. За доброто си представяне във втората „Младежка изложба“ е удостоен с правото да участва в младежкото биенале в Париж през 1963 г.
През годините Ненко Токмакчиев организира над 40 самостоятелни изложби в България и редица в чужбина – Унгария, Сирия, Австрия и Алжир. Участва със свои творби в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина, организирани от СБХ.
Картини на художника са собственост на Националната художествена галерия, както и на почти всички окръжни художествени галерии на България, както и в частни колекции в Англия, Франция, Германия, Русия, Япония, в държави от арабския свят и др.
От 1974 г. Ненко Токмакчиев е назначен за директор на Окръжна художествена галерия в Бургас, днес БХГ „Петко Задгорски“.
В годините като директор на галерията полага голямо усилие за събирането на колекция от икони от Странджа, както и за постоянното обогатяване на фонда на галерията със съвременно българско изкуство.

За своята културна и обществена дейност Ненко Токмакчиев е награждаван с множество отличия:

- Орден „Кирил и Методий“ първа степен – 1981 г.;
- Орден „Кирил и Методий“ втора степен – 1982 г.;
- Удостоен със званието „Заслужил художник“ – 1984 г.;
- Удостоен е четири пъти с наградата на гр. Бургас в областта на изобразителното изкуство – 1972 г., 2000 г., 2007 г., 2011 г.;
- Два пъти получава награда на обща художествена изложба „Приятели на морето“
- Удостоен е със званието „Почетен гражданин на гр. Бургас“.

Вижте галерията с репродукции от картини на Ненко Токмакчиев.

Снимки Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия

Коментари

Още новини